Societat 10/12/2018

Neix la Xarxa la Meri, per al suport a les dones sobre l'avortament

Està impulsada per Stop Violències i hi ha integrades tres entitats catalanes

M. F.
2 min
Un moment de la presentació de la Xarxa La Meri. / M. F.

Andorra la VellaUn espai de seguretat i confiança per a totes les dones amb la finalitat d’informar-les i assessorar-les sobre la interrupció voluntària de l’embaràs i els seus drets sexuals i reproductius. Aquest és l’objectiu amb què es posa en marxa la Xarxa la Meri, que s’articula des d’Andorra a través d’Stop Violències i que compta a Catalunya amb el suport de l’Associació Drets Sexuals i Reproductius, la plataforma Dret al propi cos i Marea Verda Barcelona. Tal com ha destacat la presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés, es tracta d’acompanyar les dones i també incidir en les polítiques públiques.

D’aquesta manera, a través d’aquesta xarxa es donarà recolzament a les dones i, també, es podrà comptar amb dades sobre la situació de l’avortament al Principat. “Posarem cara i ulls al que passa a Andorra”, ha destacat Cortés, que ha recordat que avortar és un dret que tenen les dones i al qual no se li està donant resposta. Precisament s’ha volgut presentar aquesta Xarxa la Meri aquest dilluns coincidint amb el Dia internacional dels drets humans. La presidenta d’Stop Violències ha concretat que a Andorra s’incompleixen un seguit de drets humans impedint que les dones avortin, com és el cas del de la llibertat de consciència, a ser iguals davant la llei o a no ser torturades. “Amb la xarxa es passa de les paraules a l’acció”, ha remarcat.

Les entitats catalanes que s’han sumat a aquesta iniciativa donaran suport a les dones que ho necessitin en el seu trasllat a Catalunya per interrompre l’embaràs. Les representants de les tres associacions presents a l’acte de presentació, Sílvia Aldavert, de l’Associació Drets Sexuals i Reproductius; Montse Benito, de Dret al propi cos, i Gabriela Ripari de Marea Verda, han parlat de solidaritat entre les dones i de la necessitat de crear una xarxa per lluitar en la defensa dels drets.

Cortés ha conclòs que aquesta acció és “una qüestió de dignitat”, un aspecte que creu que cal recuperar per a les dones. En aquest sentit, ha lamentat que el copríncep episcopal es “col·loqui com a víctima” en el marc del debat sobre l’avortament i ha considerat que “no ho és” sinó que el que les dones reivindiquen és que no hi hagi “cap religió” que les censuri. “És ell qui ho està convertint en una guerra”, ha dit Cortés.

Les dones que necessitin ajuda es podran dirigir al telèfon 64 64 64 i les seves consultes seran totalment anònimes. Per tal d’atendre aquestes trucades des de l’entitat ja s’ha iniciat una formació específica.

stats