Societat 10/05/2019

Nens i nenes combaten la contaminació en el 'Clean Up Day Europe'

El llac d'Engloasters ha estat l'escenari escollit pels infants d'Escaldes-Engordany

Marc R. Fort
2 min
Foto de grup. / M. R. F. (ANA)

EncampEl llac d'Engolasters i les seves proximitats han acollit aquest divendres el 'Clean Up Day Europe', una activitat on nens i nenes dels tres sistemes educatius han donat un cop de mà en la contribució per la preservació del medi ambient, amb 1.200 quilograms de deixalles recollides. Des de ben aviat, els infants s'han esforçat per recollir-ne com més millor i reduir així la mala imatge que aquestes creen en un entorn tan natural com és el llac d'Engloasters. Eric Jover, ministre d'Educació i Ensenyament Superior en funcions, ha assenyalat que "és essencial sensibilitzar els joves en la preservació del medi ambient, ja que ells són el futur de la ciutadania", i ha afegit també que "l'entorn d'Andorra és increïble, però que entre tots s'ha de mantenir". Marc Rosell, director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, ha destacat que a Andorra "existeixen punts negres que ja estan controlats gràcies a un seguit de fotodenúncies", també, que en aquest cas "han estat els mateixos alumnes els que han escollit l'escenari per netejar, ja que són llocs freqüentats pels nens els caps de setmana on el residu que més destaca és el plàstic". La Lucia, en Biel i l'Anna, alumnes de l'escola andorrana d'Escaldes-Engordany, han recalcat que "la gent que embruta no entén que les deixalles s'han de recollir; si seguim contaminant d'aquesta manera, d'aquí uns anys el món estarà destruït".

Aquesta iniciativa, que per primera vegada comptarà amb la participació de totes les parròquies, es desenvolupa en el conjunt de països d'Europa a través de diverses organitzacions sense ànim de lucre. Les operacions de neteja se centren en rius, camins, muntanyes, espais protegits, àrees naturals, etc., però també en punts negres paisatgístics en àmbits propers i quotidians, com ara espais de l'entramat urbà i qualsevol entorn afectat pels residus, sigui de la natura que sigui. Aquest és el cinquè any que el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, a través d'Andorra Sostenible i en el marc del projecte Escola Verda, organitza jornades amb alumnes com a principals protagonistes.

Una vegada els estudiants dels tretze centres escolars hagin finalitzat les tasques de neteja, cada comú s'encarregarà del transport i la gestió dels residus aplegats a la seva parròquia. Enguany, la participació de voluntaris en el marc d'aquest projecte ha augmentat un 66% respecte de l'any anterior, seguint el creixement permanent i l'interès en la jornada durant els cinc anys d'existència, fins a arribar als 830 participants d'aquest 2019 després dels 500 escolars que van participar l'any passat, quan es van recollir 800 quilograms de deixalles.

D'altra banda, Andorra Telecom s'ha afegit a la campanya Clean Up Day col·laborant amb la producció de les samarretes commemoratives, que es pagaran a través de la recaptació fruit de la campanya d'eliminació de la factura paper. Des de la companyia es valora de forma molt positiva aquesta activitat i amb un bon encaix, tant des del vessant formatiu com des de la conscienciació dels joves envers la sostenibilitat mediambiental. Un segment de població en el qual l'operadora centra especialment les seves activitats de responsabilitat social corporativa i els esdeveniments.

stats