Nord Andorrà diu que la línia elèctrica entre Encamp i les valls del Nord està al 98% de capacitat

La distribuïdora celebra que tiri endavant la construcció de l'ETR de l'Aldosa de la Massana, que permetrà posar fi al dèficit energètic de la vall

El director de la distribuïdora elèctrica Nord Andorrà, David Forné, s'ha mostrat satisfet per la decisió del Govern de declarar projecte d'interès nacional la construcció de l'Estació Transformadora i Repartidora (ETR) de l'Aldosa de la Massana. Forné ha assegurat que la infraestructura és molt necessària perquè permetrà posar fi al dèficit energètic que tenen les valls del Nord, ja que actualment la connexió entre Nord Andorrà i FEDA que es fa a través de l'ETR d'Encamp està al 98% de la seva capacitat. "Les línies que històricament han anat des de FEDA fins a la Gonarda, a l'Aldosa de la Massana, estan completament saturades", ha assegurat Forné. La construcció de la nova ETR permetrà multiplicar la potència a les parròquies de la Massana i d'Ordino per quatre, ja que es passarà de 20.000 a 110.000 volts. D'aquesta manera, els abonats a Nord Andorrà tindran la possibilitat de poder ampliar les seves potències contractades.

Pel que fa a l'oposició dels veïns a la construcció de l'ETR de la Gonarda, el director de Nord Andorrà, David Forné, ha assegurat que s'han fet moltes reunions amb ells per intentar fer-los partícips del projecte. "Fins i tot s'ha fet una comissió d'arquitectura per tal que ells puguin participar de les decisions", ha afegit. A més, ha afirmat que els altres emplaçaments proposats pels veïns "no són viables ni tècnica ni econòmicament", i que la ubicació escollida no comportarà cap problema mediambiental ni per a la salut dels veïns. A més, ha recordat que la línia de 110.000 volts que ha d'unir aquesta infraestructura amb l'ETR d'Encamp ja està preparada i arriba fins a la zona de la Gonarda, de manera que "no tindria sentit canviar la ubicació". 

També la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, durant la inauguració de la minicentral hidroelèctrica d'Arcalís, ha recordat que entén el neguit dels veïns de l'Aldosa de la Massana i que des del Govern s'ha fet el possible per donar resposta a totes les seves inquietuds. En aquest sentit, ha assegurat que van fer els estudis d'afectació de l'entorn que van demanar els afectats, i que ara s'està treballant per millorar la integració paisatgística de l'estació. Calvó ha justificat la declaració d'interès general pel fet que "és una obra necessària tant per la Massana com per Ordino, però també fins i tot pel conjunt del país, perquè permetrà alliberar capacitat de l'estació d'Encamp".

Els veïns, a l'espera d'una reunió amb el Govern

Mentrestant, des de la plataforma Aldosa Veïns estan a l'espera de mantenir una reunió amb el Govern aquest divendres per decidir quines accions emprendran a partir d'ara. Un dels portaveus, Javier Iriarte, ha expressat la seva sorpresa pel fet que la reunió -en la qual volen que el Govern expliqui el per què de la declaració d'interès nacional- no s'hagués fet abans de prendre la decisió, i no entenen "perquè de cop i volta hi ha tanta pressa". Després que s'hagi descartat la seva proposta de canviar l'emplaçament, els veïns demanen que la infraestructura es faci com a mínim a 100 metres dels habitatges i, després de la trobada amb el Govern, volen assessorar-se per si té sentit impulsar accions legals per aturar el projecte o, per contra, continuar per la via informativa per donar a conèixer els perills que consideren que pot comportar l'estació.

Etiquetes