Nou centre per potenciar l'aprenentatge del català

El Govern inaugura un espai a Escaldes que acollirà en un sol local les classes que es feien a la parròquia i a Andorra la Vella i el centre d’autoaprenentatge 

El Govern ha inaugurat aquest dilluns el nou centre de català. Es tracta d’un local situat a l’avinguda Esteve Albert número 4 d’Escaldes-Engordany i que permetrà acollir, en un sol espai, les classes que es feien a l’edifici del Roc, a Andorra la Vella i al col·legi Sagrada Família d’Escaldes-Engordany, i el centre d’autoaprenentatge que estava situat a l’avinguda Fiter i Rossell d’Escaldes.

Tal com ha explicat el director de Política Lingüística, Sergi Valdés, s’unifiquen les dues vies d’aprenentatge, tant les que es fan a través dels cursos presencials com l’autoaprenentatge. També ha destacat que es tracta d’un lloc “idoni” ja que es troba a tocar de la frontera entre les dues parròquies i, a més, en un espai molt més cèntric que l’anterior i a més a peu de carrer. El fet que hi hagi aparcaments a prop i també que la gent hi pugui accedir més fàcilment a peu ha de fer, tal com destaquen els responsables, que el volum d’usuaris s’incrementi. “Sempre busquem el màxim èxit en portar gent a parlar català”, ha remarcat Valdés, afegint que, a més, el nou centre obrirà més hores que l’anterior espai d’autoaprenentatge, ja que també s’hi podrà anar els divendres al matí de 9 a 13 hores i, a més, hi ha la possibilitat que l’horari s’ampliï si hi ha demanda. El centre obrirà, a més, entre les 8.30 i les 22 hores de dilluns a dijous. D’aquesta manera, cal destacar que a l’antic centre escaldenc el mes d’octubre hi havia diàriament 16 persones; 11 al novembre i 5 al desembre. Valdés ha destacat que el perfil dels usuaris és molt divers i que precisament amb l'oferta actual s'intenta donar resposta a totes les necessitats d'aprenentatge.

El nou centre compta amb sis aules que permetran acollir un centenar de persones als diferents cursos de català, que arrencaran dilluns vinent, tal com ha comentat el cap de l’àrea de Llengua Catalana, Joan Ramon Marina, que ha remarcat, a més, que s'han actualitzat els materials pedagògics. El lloguer que es pagarà serà el que es satisfeia fins ara al comú escaldenc, gràcies a un acord amb la família Sangrà, i el cost de l'adequació ha estat d’uns 180.000 euros.

Durant la inauguració, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha destacat durant la inauguració que és un “exemple de l’esforç” de l’executiu per a la promoció del català i ha desitjat que pugui donar fruits tant en la promoció com en l’ensenyament del català.