Pis mostra de productes de suport per a persones amb discapacitat

El nou servei d'assessorament i subministrament permetrà que els interessats puguin provar i descobrir els articles abans d'adquirir-los 

Una grua de sostre que permet desplaçar-se per casa, un despertador que diu l'hora en veu alta, una estanteria que puja o baixa segons la necessitat, un caminador, una màquina de 'braille', una pica d'aigua sense peu perquè la cadira de rodes hi pugui cabre o un objecte que ajuda a escórrer una baieta. Aquests són alguns dels productes destinats a ajudar a les persones amb discapacitat o una autonomia limitada que ja es poden provar arran de la posada en marxa del Servei d'Assessorament i Subministrament de Productes de Suport (SASPS). Aquest nou espai, que s'ha presentat aquest dimarts a la tarda, està impulsat per l’àrea de Promoció de l’Autonomia Personal del Govern. El servei es tradueix, per una banda, en un pis mostra de quaranta metres quadrats, situat a la segona planta de l'edifici Clara Rabassa, on se simulen tres estances reals d’un pis (cuina, bany i habitació). 

Les persones que tinguin qualsevol discapacitat (intel·lectual, mental, sensorial o física), o alguna limitació en el desenvolupament de les seves activitats, poden descobrir, amb la demanda de cita prèvia, nombrosos productes (estris i mobiliari) adaptats per a elles. Els productes els permeten desenvolupar les seves activitats diàries de manera satisfactòria i sense una pèrdua de l’autonomia personal i també facilita la vida dels familiars i cuidadors. De manera paral·lela, el Govern també ha desenvolupat un catàleg d’altres productes no exposats i que es poden adquirir a través d’establiments especialitzats, perquè es pugui tenir un coneixement ampli del mercat.

La idea és facilitar el coneixement d'aquests productes a les persones interessades. “Podran provar 'in situ' els productes i evitar, així, adquirir articles que poden ser innecessaris o no estan adaptats a la situació”, ha recalcat el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la presentació del pis. Per altra banda, el nou servei preveu la possibilitat de subministrar directament productes renovables o no renovables a les persones que no disposin de recursos econòmics suficients. Aquestes ajudes econòmiques podran arribar a sufragar el 100% del preu del producte, segons els llindars econòmics.

El Servei d’Assessorament i Subministrament de Productes de Suport està format per un equip multidisciplinari que permet atendre les situacions des d’una perspectiva integral (treballador/a social, terapeuta ocupacional, tècnics de manteniment, altres professionals en funció dels casos i l’assessorament). També es preveu el trasllat dels especialistes als habitatges per provar que el producte en aquell cas concret funciona correctament i es distribuiran díptics i s'impulsaran trobades amb les associacions del país per donar a conèixer el nou servei. 

“A la pràctica aquest servei ja es realitzava, però potser no d'una forma estructurada i tan ben feta com a partir d'ara”, ha recordar Espot. De fet, del SASPS s'ha impulsat en compliment de la Llei de serveis socials i sociosanitaris i al Reglament regulador de les prestacions tècniques i tecnològiques de serveis socials i sociosanitaris.