Porta oberta a permetre la jubilació anticipada als docents

El ministre Eric Jover ha anunciat que estan acabant de tancar l'edat i les condicions, en funció de la viabilitat econòmica, i que l'edat obligatòria continuarà sent els 65 anys

El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i la directora general d'Escola Andorrana, Esther Vilarrubla, han presentat aquest dilluns als mitjans de comunicació la futura llei del cos docent, que aquest mes d'abril s'està exposant a tot el professorat amb la intenció que en breu es pugui tancar el text, sigui avaluat per la comissió consultiva de la funció pública i pugi entrar a tràmit parlamentari.

Davant les demandes del Sindicat de l'Ensenyament Públic (SEP), i en especial la de permetre la jubilació del professorat als 60 anys, el ministre s'ha mostrat disposat a fer una oferta per permetre baixar dels 65 anys, tot i que encara no ha concretat l'edat ni les condicions econòmiques que suposaria la mesura, que seria voluntària. Jover, que ha reconegut que és l'únic cos especial que no gaudeix d'aquestes condicions, ha explicat que la proposta dependrà de l'estudi de viabilitat econòmica que s'està fent, tot i que ha assegurat que els primers resultats el fan ser optimista a l'hora de poder fer una "oferta més avantatjosa". Tot i això, la voluntat és que sigui una opció voluntària, ja que l'edat obligatòria de jubilació seguirà sent els 65 anys. 

Una altra qüestió en discòrdia és la demanda d'especificar per llei les vacances dels docents en funció del calendari escolar. Jover ha assegurat que la voluntat no ha estat mai reduir les vacances, i que s'està treballant per donar-los més garanties. En aquest sentit, no està previst que la llei fixi les vacances que es fan durant el curs escolar, perquè són períodes que es poden aprofitar per fer formacions, però sí que especificarà les vacances de l'estiu, amb una fórmula que s'està acabant d'estudiar però que podria arribar a parlar de 45 dies, tal com s'estableix a la legislació del País Basc. D'aquesta manera, segons ha assegurat el ministre, en cas d'una baixa de maternitat que s'allargui durant el mes d'agost, aquest període de vacances podrà ser recuperable.

Pel que fa als augments de les retribucions, tal com ja s'ha fixat en el projecte de llei de la funció pública malgrat les queixes dels representants sindicals, el complement d'antiguitat es percebrà cada cinc anys i no cada tres com actualment. A banda, cada dos anys es farà una avaluació de l'acompliment que, si se supera positivament, donarà dret a una prima corresponent al 25% del salari. Per al personal col·laborador –que es troba a la franja baixa de la graella salarial– i per als que ja no tenen possibilitats de pujar més en la carrera vertical, la prima serà del 50% del salari. A més, cada cinc anys els professionals podran optar a una avaluació voluntària que els pot permetre aconseguir un augment del 5% del salari. 

Garantia d'estabilitat de 4 anys

D'altra banda, Eric Jover ha qualificat d'infundats els neguits del sindicat en relació a la mobilitat dels docents, i ha volgut destacar que la llei els garantirà per primera vegada un mínim d'estabilitat de quatre anys. Així, els canvis de centre escolar només es podran produir per motius objectivats o per un tancament d'aula. Per a accedir a cap d'estudis o director, el criteri de la formació s'afegirà al de l'experiència i al de la superació de l'edicte, i qui més carrera professional hagi fet, tindrà més dret a accedir a formacions i a gaudir de reduccions horàries per acompanyar nous docents. A més, s'obrirà la porta a concedir permisos que no estiguin lligats a la cura d'infants o a estudis. 

Pel que fa a la tipologia de professionals, la nova llei determinarà diferents famílies per tal que hi pugui haver més mobilitat, i el col·lectiu d'inspectors d'educació ja no estarà englobat dins de la categoria de responsables administratius i pedagògics, una decisió que ha estat qüestionada pel SEP. El ministre, però, ha assegurat que si els professionals consideren que això suposa devaluar aquest col·lectiu, no se'n farà un cavall de batalla. 

Davant del fet que els sindicats volen que es mantingui l'estatus de funcionari, el Govern ha optat per mantenir aquesta categoria només per als professionals on sigui requisit ser nacional andorrà, de manera que al cos de docents tots passaran a denominar-se treballadors públics. Jover ha volgut destacar que mitjançant esmenes, es modificarà la llei de la funció pública per tal de garantir que els drets dels dos estatus siguin els mateixos i que els actuals funcionaris no perdin aquesta denominació. A més, la nova llei del cos docent atorgarà als professionals la condició d'agent de l'autoritat, com a protecció en cas de conflicte judicial.

Bosses d'interins consultables per Internet

El ministre ha assegurat que la nova llei del cos docent fixa l'obligació de disposar de bosses d'interins i que el procés d'elecció d'aquests eventuals sigui objectiva i transparent. A més, ha anunciat la intenció de crear un portal telemàtic per tal que aquests professionals puguin verificar la seva nota i la posició que ocupen en les diferents bosses d'interins. L'objectiu és que aquestes llistes, que s'aniran actualitzant en línia, puguin ser una realitat durant la propera legislatura. 

La llei també permetrà que quan un eventual guanyi una plaça se li reconegui l'antiguitat, i consolidarà el dret dels eventuals a accedir a les formacions. 

Finalment, pel que fa a les incompatibilitats dels professionals d'educació, Jover ha explicat que s'ha arribat a un acord per tal que els que cobrin fins al 120% del salari mínim puguin compaginar la seva feina amb una altra ocupació, i que també es permeti amb els eventuals de curta durada, tot i que encara s'ha d'establir el criteri per fixar aquesta durada. A banda, serà una comissió amb presència sindical –i no el consell de ministres com fins ara– qui resolgui les demandes de permisos per al personal fix. 

L'objectiu del ministre és poder tenir un text definitiu de la llei a finals de mes, un cop acabi la ronda de contactes amb tots els professionals i s'hagin recollit les propostes que considerin adients. A partir d'aquí, el projecte de llei es traslladarà a la comissió consultiva de la funció pública, i posteriorment s'entrarà a tràmit parlamentari. Jover, però, no ha pogut assegurar que per terminis la llei pugui quedar aprovada abans del final de la legislatura.