Societat 20/11/2017

Propostes de paisatge potents i de baix cost per als espais industrials

Divendres es va tancar el 'workshop' internacional que va començar dilluns emmarcat en l'Estratègia nacional del paisatge

ARA Andorra
2 min
La ministra de Medi Ambient, Agricultura, i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el conseller d'Urbanisme i Aparcaments del comú d'Andorra la Vella, Josep Antoni Cortés, durant la presentació del 'workshop'. / C. G. (ANA)

Andorra la VellaDivendres va finalitzar el 'workshop' internacional de paisatge en espais industrials, que des de dilluns s’ha celebrat a Andorra, i en el qual, 19 estudiants de diversos països del màster internacional del paisatge de la Universitat Autònoma de Barcelona, han estudiat projectes de millora del paisatge aplicables a les zones industrials d’Andorra la Vella. El 'workshop' s’emmarca en l’Estratègia nacional del paisatge, que es desenvolupa des del 2012, i concretament en el punt que determina que els paisatges urbans han de ser de qualitat.

Després de visitar una quinzena de zones industrials d’Andorra la Vella, els participants al 'workshop' procedents de països diversos com Espanya, Itàlia, Hongria, Rússia o Xile, han establert una diagnosi de totes elles tenint en compte diferents criteris com ara la ubicació, l’orientació, el disseny de les edificacions, entre altres. S’han classificat en quatre categories de zones: que s’estenen de la vall i els carrers urbans cap a la muntanya; tires de naus industrials al peu de carretera o carrer; grans zones d’emmagatzematge i naus aïllades i de molta extensió, i zones desordenades amb elements inacabats o en mal estat.

Segons informa el Govern, aquest treball de camp ha permès determinar quins són els aspectes a millorar en cada cas, i en aquest sentit, els estudiants universitaris han proposat diferents projectes de millora per una zona de cada categoria. Es tracten de proposes senzilles i de baix cost, però molt potents per a la millora del paisatge d’aquests espais i d’integració a l’entorn: treballar els colors de les façanes o la seva integració mitjançant material vegetal; implantació de tanques inspirant-se i utilitzant els materials propis que es treballen en aquestes zones com ara la pedra, la fusta i el metall; la integració dels usos públics i de corredors vegetals als límits i als aparcaments de les zones; i noves estratègies de senyalística de les empreses.

Així mateix, se suggereix també tenir en compte la qualitat arquitectural per a les noves construccions de naus industrials. Totes aquestes propostes seran recollides per l’equip directiu de l'International Master’s in Landscape Intervention and Heritage Management de la Universitat Autònoma de Barcelona, i del Museu d’Història de Barcelona que realitzarà un treball de millora, confecció, tancament i edició dels materials per tal de conformar un projecte final, abans de la seva presentació oficial.

Així mateix, les propostes es podran tenir en compte en la normativa que estan elaborant sobre aquesta matèria els departaments de Medi Ambient i Sostenibilitat, d’Ordenament Territorial i els comuns.

stats