La unitat d'adults de Salut Mental atén quatre menors des del 2014 per manca d'espai

Des del 2012 només en una ocasió s'ha ingressat una persona de menys de 18 anys amb problemes psiquiàtrics a pediatria

Salut Mental ha atès una mitjana de 17,4 pacients menors d'edat anualment entre l'any 2012 i el 2016, mentre que de gener a abril del 2017 han requerit ingrés 11 pacients. Aquests pacients han estat atesos a la unitat d'hospitalització de Salut Mental infantil i juvenil des que es va posar en marxa el juny del 2014. Així es desprèn de la resposta escrita del ministeri de Salut davant les preguntes del conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, preocupat per si aquesta unitat disposa de llits suficients per a tots els menors que ha d'atendre.

De fet, Salut ha informat que hi ha només quatre llits destinats a l'atenció psiquiàtrica dels menors d'edat, de manera que quan no n'hi ha de disponibles, si no són casos greus s'ingressen a pediatria o es traslladen a l'hospital de dia infantil i juvenil, i en els altres casos es traslladen en una habitació individual a la unitat d'adults de Salut Mental. Des del 2012 només en una ocasió s'ha ingressat un menor amb problemes psiquiàtrics a pediatria, i des del 2014, quatre menors, tots ells de 17 anys, han estat ingressats a la unitat d'adults, en una habitació individual i davant del control d'infermeria. Abans de la posada en marxa de la unitat per infants i joves, els menors s'ingressaven a la unitat d'adults, a l'espera de traslladar-los a una unitat per a menors fora del país.

Així, en concret, el 2012 van ser quinze els pacients en aquesta situació, amb una mitjana d'estada de tres dies. El 2013 van ser dotze, amb una mitjana d'ingrés de quatre dies, i fins al juny del 2014 va haver-hi tres pacients, un dels quals va romandre-hi tres mesos per una fractura de fèmur i dificultats de trasllat per motius socials. El 2015 un pacient de 17 anys va romandre sis dies a la unitat d'adults, i el mateix va estar ingressat dotze dies més al 2016. Finalment, al 2017 hi ha hagut dos pacients de 17 anys que van romandre una mitjana de set dies.

Salut també informa que actualment l'àrea d'hospitalització i d'hospital de dia de Salut Mental infantil i juvenil es cobreix amb una psiquiatra, i en cas de vacances, s'activa una segona psiquiatra que normalment només fa consulta externa. De cara al futur, la previsió és crear uns espais més pediatritzats per als menors que requereixen visites de Salut Mental.