Societat 06/09/2017

Iniciativa ciutadana per demanar l'agilització de la llei d'asil de refugiats al país

El 16 i 17 de setembre s'oferiran diferents activitats per tal de sensibilitzar la població i alhora fer pressió a les institucions andorranes

Carla Bermejo
3 min
Els quatre joves durant la presentació de les jornades. / C.B.

La MassanaL’Emma, el Yannis, l’Èlia i la Blanca són quatre joves andorrans sensibilitzats amb la situació de les persones refugiades i que no volen que “Andorra sigui còmplice del silenci d’Europa enfront la injustícia”. Amb aquesta voluntat i “davant l’agreujament de la crisi migratòria a Europa i la inacció dels governs en relació als refugiats”, han volgut promoure un espai de diàleg per informar i sensibilitzar la població i alhora fer pressió a les institucions andorranes “perquè compleixin els seus compromisos”, en referència a la llei interna respecte el dret d’asil al país.

Aquest espai seran les ‘Jornades solidàries amb les persones refugiades’, que tindran lloc els dies 16 i 17 de setembre a la Massana, a tres ubicacions diferents: la plaça de les Fontetes, el teatre de les Fontetes i la biblioteca de la Massana. Al llarg del cap de setmana, sota el lema 'Obrim-los, obrim-les', s’han organitzat diferents activitats com ara xerrades i debats, activitats esportives i artístiques, i concerts. A més, durant el cicle de xerrades s’oferiran activitats infantils paral·leles perquè els adults puguin anar a les ponències i deixar els infants a càrrec dels monitors de lleure.

El cicle de xerrades estarà dividit en quatre parts, tres ponències i un documental, en el qual es pretén narrar el procés que pateix una persona de l'Orient Mitjà que es veu obligada a fugir del seu país per la guerra. En la primera ponència, a càrrec de Pere Vilanova, doctor en política especialitzat en Pròxim Orient, es parlarà de l’origen del conflicte, tractant les causes d'origen. La projecció del documental ‘To Kyma: rescat al mar Egeu’ relata l’arribada dels refugiats a les illes i costes gregues en patera. La tercera fase serà la taula rodona en què hi participaran diferents voluntaris que han estat en camps de refugiats, com ara l’Èlia i el Yannis. Per últim, el cicle es tancarà amb la ponència ‘Parlem de l’islam i fem-ho bé’ que se centrarà en què es troba el refugiat en arribar a un país d’occident, aprofundint en aspectes com el racisme, la por, l’odi i la islamofòbia.

A part de ser un espai de creació de consciència col·lectiva, els joves expliquen que les jornades pretenen reivindicar “la poca implicació dels estats europeus davant la situació, incloent Andorra”. Els organitzadors dels actes han redactat un manifest per tal de recollir firmes reclamant “agilitzar el procés per la creació de la llei interna respecte el dret d’asil al país per tal de garantir els drets dels refugiats”. Els joves recorden que al Dia de Meritxell de fa dos anys, el cap de Govern es va comprometre a que el país acolliria vint refugiats, promesa que recalquen que "no s'ha complert". A més, el manifest també reivindica altres aspectes com el comerç just i la lluita contra el racisme. Els joves han explicat que han demanat l’assistència al col·loqui de diumenge d'un representant del Govern per poder resoldre els dubtes i, tot i que no saben qui acudirà a l’acte, asseguren que esperen l’assitència d’un representant del ministeri d’Afers Exteriors o d'Interior.

Un altre dels objectius de la cita solidària és recaptar fons per tres col·lectius que treballen sobre el terreny, concretament el Col·lectiu VIO, No Name Kitchen i Proactiva OpenArms. Per tal de recaptar aquests fons, els joves han organitzat diferents propostes com el marxandatge, les urnes de donatius, la venda de tiquets pel dinar solidari i la marxa popular, i la venda d’obres plàstiques durant les dues setmanes d’exposició que s’inicia aquest proper dilluns a l’Oficina de Turisme de la Massana. A més, es podran aportar donacions a un número de compte disponible properament.

Els joves no descarten organitzar-se com a associació passada l’experiència de les jornades. Creuen que Andorra és un país on “manca l’associacionisme” i els agradaria convertir-se en un espai on “la gent que té ganes de dir la seva pugui expressar-se i sentir-se partícip en diferents qüestions que ens involucren a tots”.

stats