Societat 07/01/2016

RTVA fa 25 anys

La primera veu de Ràdio Nacional d’Andorra va ser la de Manel Sansa, l’1 de gener del 1991. L’ens públic estrenarà en una festa amb treballadors i extreballadors el documental de l’aniversari

J.d.
3 min
Fotograma del documental d'RTVA amb Manel Sansa, primer director i primera veu que va sonar a Ràdio Nacional d'Andorra / RTVA

Andorra la VellaL’Any Nou del 1991 els andorrans van poder sentir les campanades a través d’un nou ens públic que en aquell moment va néixer amb un únic canal, Ràdio Nacional d’Andorra, tot i que avui en dia té plataformes de ràdio, audiovisuals i a Internet. De la veu de Manel Sansa, que posteriorment ha exercit com a responsable de comunicació del Comú d’Andorra la Vella, els oients van poder sentir la frase “esteu escoltant Ràdio Andorra, la ràdio nacional d’Andorra”, a la qual cosa els locutors afegien un “feliç 1991”, al 94.2 de l’FM. Era el programa zero, ‘Les 12 campanades amb la nostra ràdio'. Andorra Televisió encara guarda l’enregistrament –també en vídeo– de l’esdeveniment. De fet, la part audiovisual de l’Organisme de Ràdio i Televisió d’Andorra (ORTA), va començar el mateix mes de gener del 1991, en període de prova.

La història del que avui en dia es coneix com a Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA) comença, però, després dels aiguats del 1982. La societat va començar a entendre la necessitat de tenir uns mitjans de comunicació públics i es va crear l’Entitat Nacional Andorrana de Radiodifusió, la primera estructura jurídica de l’ens, i que recollia el relleu de l’empresa de propietat francesa Ràdio Andorra –que va funcionar entre el 1939 i el 1981.

Així ho explica Rubén Carcellé, el director del documental que ha produït Andorra Televisió per celebrar l’efemèride. A l’audiovisual es pot veure Manel Sansa, primer director de l’ORTA, explicant com, en arribar als estudis de l’antiga Sud Radio, a la Casa Felipó, van trobar que “s’havien emportat molt material però com que no hi havia pressupost per comprar res vam haver d’agençar, modificar i reconnectar-ho tot.”

El reportatge també vol explicar les dificultats pressupostàries inicials per engegar la maquinària amb poc més de 30 persones i amb l’objectiu, com recullen els estatuts, d’”informar, formar i entretindre”. En 25 anys, l’organisme ha intentat mantenir aquest mandat, i han viscut grans canvis, com el trasllat a les instal·lacions de la Baixada del Molí el 1996, en un moment expansiu en què hi va haver un augment de la programació i es va accedir a la Unió Europea de Radiodifusió (UER) i a Eurovisió; l’arribada de les emissions a la Seu d’Urgell, o la cobertura de les darreres grans cites socials, polítiques –com la visita del secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, i del copríncep francès, François Hollande– i esportives –com la Copa del Món d’Esquí Alpí.

No obstant això, també hi va haver moments complicats, com la reducció dels pressupostos durant la pitjor part de la crisi econòmica. “No hi ha cap empresa pública, que visqui dels diners públics en més d’un 90% que hagi fet un reajustament com va fer RTVA”, reconeix Xavi Mujal, exdirector d’Informatius i director general avui en dia. El responsable d’RTVA considera que el pas endavant de l’empresa darrerament ha estat el desenvolupament de la informació a través d’Internet i les noves formes de consum. “Ha canviat el nostre paradigma, ja no estem pendents que l’informatiu comenci a una hora o que al matí t’arribi el diari”, insisteix Mujal.

El director ha explicat que el futur de l’empresa pública passa per insistir “en les passes tecnològiques”, com arribar a emetre Andorra Televisió en HD, ja que internament ja es treballa amb aquest format, però sobretot en la digitalització de l’arxiu. Mujal considera la videoteca d’RTVA “la memòria audiovisual d’aquest país” i insisteix en la seva digitalització “costosa i lenta”. En aquest sentit, el responsable (també) financer d’RTVA ha advertit que el pressupost és suficient, però “reajustat” amb el model actual. “Per sota hauríem de fer un model que, me l’haurien d’explicar, però jo no l’acabo de veure”, ha afegit.

Ràdio i Televisió d’Andorra presentarà el documental que ha produït amb motiu del 25è aniversari el 22 de gener al vespre. Ho farà en una festa amb tots els treballadors i extreballadors “amb moltes imatges que emocionaran la gent”, ha avançat Mujal.

stats