Publicitat
Publicitat

Ramon i Higini Cierco asseguren davant la Batlle que sempre van actuar amb legalitat

Els màxims accionistes de BPA han declarat durant menys d'una hora i han defensat que en tot moment van cooperar amb els organismes de control i amb els auditors

Aproximadament deu minuts abans de les deu del matí d'aquest dijous, Ramon Cierco ha entrat a la Seu de la Justícia per personar-se davant la batlle Canòlich Mingorance, instructora de la causa penal oberta per l'afer BPA. El màxim accionista de Banca Privada d'Andorra (juntament amb el seu germà, Higini Cierco), ha declarat durant poc més de mitja hora a la sala del Tribunal número 1 i ho ha fet acompanyat dels seus nous advocats, l'excomissària i consellera liberal al Comú d'Encamp, Maribel Lafoz, i Enric Casadevall, del despatx Casadevall Advocats. Durant la seva intervenció davant la Batlle hi ha estat present l'advocat del Govern i exadvocat dels treballadors de BPA, Manel Pujadas, així com el Fiscal General Alfons Alberca. Tots dos també han fet preguntes a l'encausat.

Ramon Cierco ha defensat en tot moment durant la declaració haver actuat de manera legal amb BPA. L'accionista ha explicat que "el control del dia a dia de l'entitat estava en mans dels executius", però ha remarcat "el convenciment absolut que es va actuar sota el paraigua legal andorrà" vigent. També ha defensat que en tot moment es va cooperar amb els organismes de control i supervisió estatals, així com amb les empreses auditores que avalaven l'operativa del banc, tal com ha expressat el Grup Cierco a través d'un comunicat.

Finalment, l'accionista majoritari de BPA ha volgut ressaltar que de les més de tres desenes d'administratius, gestors i executius que han hagut de declarar en el marc de la causa "sempre s'ha mantingut una mateixa línia argumental".

A les 12 del migdia ha estat el torn de la declaració del germà de Ramon i també accionista majoritari de BPA, Higini Cierco. Higini ha ratificat les explicacions donades pel seu germà, garantint una actuació sempre sota l'empara legal.

Querella del Govern i canvi d'advocats

Els Cierco estan inculpats a la causa oberta arran de la querella presentada pel Govern contra l'exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, i d'altres gestors de l'entitat. L'Executiu considera que els Cierco no podien desconèixer els presumptes moviments de blanqueig relacionats amb el crim organitzat que tenien lloc dins el banc i per això va demanar la seva declaració. Aquesta estava prevista pel passat 27 de juliol, però els Cierco van demanar ajornar-la després de sol·licitar un canvi d'advocats a darrera hora. El fins llavors lletrat, l'excap de Govern Jaume Bartumeu, va rescindir el seu acord amb els màxims accionistes per "discrepàncies en l'orientació de la defensa penal".

Si aquest dijous ha estat el torn dels germans Cierco, dimecres van declarar davant la Batlle diversos gestors de l'entitat, entre ells Pablo Laplana i l'exdirector financer Santiago Rosselló. Fa tres setmanes també ho va fer l'exconseller delegat, Joan Pau Miquel, que també va negar qualsevol irregularitat dins l'entitat.

La intenció de la Batlle és tancar durant aquest mes la instrucció del cas, perquè aquest passi al Tribunal de Corts. Si al novembre segueix en fase d'instrucció i no arriba a Corts, Joan Pau Miquel sortirà de la presó de la Comella, ja que s'han esgotat les pròrrogues de presó provisional a la que es troba immers.