Rescat nocturn d'un excursionista perdut mentre feia la Coronallacs

"Ha tingut sort que això és Andorra, si arriba a perdre's a Espanya o a França hagués hagut de passar la nit a la muntanya"

"Ha tingut sort que això és Andorra, si arriba a perdre's a Espanya o a França hagués hagut de passar la nit a la muntanya". Són paraules del cap de guàrdia dels bombers en referència al rescat que es va dur a terme aquest diumenge a la nit a la zona del Siscaró, a la parròquia de Canillo, d'un excursionista d'origen asiàtic de 24 anys que s'havia perdut fent la ruta Coronallacs. Com que en aquesta ruta es dorm als refugis guardats i els seus usuaris no van equipats per passar la nit a la muntanya o en refugis lliures –com el que precisament hi ha al Siscaró–, els bombers van optar per anar-lo a buscar en helicòpter.

Però des del cos de salvament alerten que als països veïns no es fan aquest tipus de rescats si no hi ha ferits, i que, per tant, els excursionistes han de ser conscients del respecte que se li ha de tenir a la muntanya. De fet, els bombers alerten que enguany, amb la neu que encara queda a les cotes altes, s'ha d'anar ben equipat i és molt més fàcil perdre's ja que les fites estan encara tapades.

Els bombers van rebre l'avís cap a les 22.40 hores del mateix noi, que caminava sol i que havia sortit al matí del refugi de l'Illa en direcció al de Juclà, però que es va perdre per la zona del Siscaró, sobre la vall d'Incles. Al mateix temps, també van ser alertats pel 112 de Catalunya, que havia rebut la trucada de la parella del muntanyenc. Els bombers van poder obtenir les dades GPS del telèfon, van localitzar les coordenades i, finalment, gràcies a la comunicació telefònica i al punt de llum que portava el noi, va ser localitzat al voltant de les 12 de la nit sa i estalvi.