Roses i llibres per als padrins

Diferents parròquies organitzen festes de Sant Jordi destinades a la gent gran

Els padrins de les diferents parròquies han celebrat aquest dimarts Sant Jordi. Així, fins a 200 persones de les cases pairals i les residències d’Andorra la Vella han rebut de mans de la cònsol major, Conxita Marsol, i de la consellera de Social i Participació Ciutadana, Ester Vilarrubla, un exemplar del llibre 'El caminar d’una vida', les converses entre Daniel Armengol i Josep Enric Dallerès, i les padrines una rosa. Es tracta d’una tradició que segons Marsol es conserva ja que els padrins i padrines ja esperen el seu respectiu regal. Malgrat tot, si "alguna senyora vol un llibre" també se li dona.

Tal com ha comentat la cònsol major, el que es pretén amb aquesta celebració que es fa cada any és que la gent gran gaudeixi d'"una tarda divertida", per acabar de passar el dia de Sant Jordi, tot compartint una estona de converses, ball i berenar.

A banda d’aquestes festes, Marsol ha recordat que Andorra la Vella és Ciutat amiga de la gent gran i que hi ha diferents iniciatives que van en el sentit de potenciar la qualitat de vida del col·lectiu, com els comerços amics de la gent gran, una proposta on hi ha una vintena d’establiments adherits, que ofereixen serveis als padrins; o l’Aula Magna, una proposta en col·laboració amb la Universitat d'Andorra. A més, la cònsol major ha destacat que la gent gran és molt activa fent arribar al comú les incidències que hi ha a la via pública. Fruit d’aquesta 'col·laboració' s’ha instal·lat una barana per facilitar l’accés al cementiri vell.

De la seva banda, el comú encampadà ha organitzat una nova trobada, la desena edició, amb els padrins de la parròquia per celebrar el dia de Sant Jordi plegats i entregar-los els dos obsequis protagonistes del dia a mans de la cònsol menor, Esther París. Una setantena d'assistents no han fallat a la cita tradicional a la sala de festes del Complex esportiu de la parròquia i després de rebre la rosa i el llibre han berenat coca amb xocolata i un cop paït alguns d'ells s'han animat a ballar.

La cònsol menor ha celebrat l'assistència, malgrat que aquest any ha estat una menys concorreguda respecte a l'any passat ja que la diada ha caigut just després de Setmana Santa i enmig de les vacances escolars. “Intentem fer el màxim per ells, organitzar sortides i excursions per animar-los a compartir vivències i sortir de casa”, ha apuntat. Precisament relacionat amb les activitats que es realitzen al casal, París ha recordat que aquest darrer any s'ha ampliat l'oferta relacionada amb activitats físiques i també de manualitats. Una ampliació de l'oferta que ha permès atreure més participants al casal, tot i que l'afluència és molt fluctuant. Per això la cònsol, conjuntament amb l'associació de la gent gran d'Encamp, estan estudiant la possibilitat d'incorporar-ne de noves.

A Ordino, una vintena de padrins han acudit aquest dimarts de Sant Jordi a la casa Pairal per gaudir d'un berenar que ha consistit en un pastís de nata amb crema i unes partides de quinto. Aquest esdeveniment se celebra anualment per aquestes dates, i serveix, entre altres coses, perquè els avis parlin entre ells i es relacionin.

A banda, els guanyadors del quinto han rebut un lot de regal i tots els que hi han assistit s'han pogut endur una rosa. Vanessa Fenés, consellera d'Educació, Cultura, Benestar Social i Joventut, ha recalcat que "a la casa Pairal, aquest tipus d'activitats són habituals", i ha afegit que "els avis gaudeixen molt i estan molt agraïts". Fenés ha conclòs dient que "espera que aquest tipus d'activitats segueixin estant presents a la parròquia".