El SAAS reconvertirà El Cedre perquè doni servei principalment de residència

Es crearà una unitat de convalescència de llarga durada, però la majoria de places seran residencials

El Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) ha constatat que la majoria d'usuaris del Centre Sociosanitari El Cedre no tenen necessitats sociosanitàries sinó residencials. De fet, només un 25% dels usuaris necessiten serveis sanitaris, mentre que l'altre 25% podrien viure a la llar de manera assistida i el 50% restant només requereixen serveis de residència assistida.

Per aquest motiu, el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, ha anunciat que, en col·laboració amb el ministeri d'Afers Socials, es farà una remodelació d'El Cedre per adequar els recursos disponibles a les necessitats. Així, s'ha de reconvertir "fonamentalment en una residència assistida", complementada amb una unitat de convalescència de llarga estada per a persones que necessiten recursos sanitaris durant un temps limitat –de màxim sis mesos– per recuperar-se. "Dividirem els dos serveis, cadascun amb uns recursos adequats, perquè si barreges els recursos, gastes una quantitat de diners per gent que no ho necessita", ha avançat Piqué. L'objectiu final és mantenir un servei de qualitat però reduint els costos, ha afegit.

El director del SAAS ha posat com a exemple que no és necessari que sigui un podòleg qui talli les ungles a tots usuaris d'El Cedre, i també ha posat de manifest que, com més recursos es disposen, hi ha una tendència a medicar més, i no és necessari. Per dur a terme aquesta reconversió, caldrà fer canvis estructurals i també de la plantilla, de manera que s'haurà de fer a poc a poc, ja que els usuaris estan acostumats a un determinat servei i "se'ls ha d'explicar els motius dels canvis i fer-ho progressivament".

Piqué ha assegurat que tothom que necessiti un servei de convalescència el tindrà, però El Cedre també oferirà un servei residencial que se sumarà a l'oferta que hi ha en d'altres residències de diferent titularitat al país. El director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet, ha destacat que en la part de residència assistida es vol aplicar el nou model d'atenció centrada en la persona, un altre dels projectes que es volen implementar al centre entre aquest any i el vinent, de manera que s'ha mostrat convençut que els usuaris "s'adaptaran molt millor al servei".

Durant el 2017, El Cedre ha tingut una mitjana de 122 residents i 34 ingressos temporals del programa Respir, a més de les 25 places de centre de dia.