L''Stasi' canillenca, contra els pisos turístics il·legals

El comú anima els veïns a denunciar de forma anònima en una web les residències que funcionen al marge de la llei

La problemàtica dels pisos turístics il·legals no és una exclusivitat d'Andorra, sinó que la majoria de zones turístiques es troben amb aquest conflicte de privats que volen fer negocis amb els seus pisos i els posen al mercat al marge de la llei i sense les condicions exigides. Això representa un frau per als clients i un greu perjudici per a la resta del sector d'allotjaments que sí que compleixen amb la normativa. A Andorrra el focus principal del problema es concentra a Canillo i al Pas de la Casa, on hi a la majoria de pisos turístic il·legals.

Els comuns són conscients. Fa dos anys el de Canillo va posar en marxa un sistema de controls que va donar els seus fruits per comprovar que els habitatges que operen com a apartaments turístics estan degudament autoritzats. Unes 200 persones es van donar d'alta, una xifra mol elevada que permet deduir la dimensió de la problemàtica.

Ara el comú de Canillo ha anat més enllà i ha posat a disposició dels ciutadans una web perquè es pugui anunciar l'existència d'aquestes residències temporals de forma anònima, un sistema similar però amb bones intencions al que van fer servir els serveis secrets (Stasi) de l'exRDA. Segons explica la corporació a la mateixa web, "Canillo disposa d'un extens parc d'allotjaments turístics de qualitat. Malauradament existeix també una oferta il·legal d'aquest tipus d'habitatges, que perjudiquen tant qui els lloga, com la resta del sector per la mala imatge que genera. L'usuari d'aquest tipus d'allotjaments irregulars es troba sense la protecció i els drets de reclamació que si disposen els allotjaments degudament registrats. Aquest tipus d'allotjament genera especulació i sovint provoquen queixes i malestar en general en les comunitats de veïns que els acullen".

Per lluitar contra aquest fenomen el comú posa a disposició de veïns tres eines: cercador i canal de denúncia anònim d'habitatges d'ús turístic sense llicència. El nou web https://e-canillo.com/reclamacio/ disposa d'un cercador en el qual tothom pot comprovar si un HUT (habitatges d'ús turístic) disposa de llicència.

En aquesta mateixa pàgina es disposa d'un formulari completament anònim que permet denunciar al comú un allotjament turístic sense llicència.

Canals d'atenció comunal

Els ciutadans i visitants, després de comprovar que un HUT no disposa de llicència, tenen a la seva disposició un telèfon per comunicar-ho al comú i aquesta farà "els passos perquè cessi l'activitat".
I el departament de Tràmits posa a disposició del públic un formulari de denúncia i queixa que podrà ser dipositat a les mateixes oficines comunals.

Des de l'administració s'és conscient que la problemàtica dels allotjaments turístics no registrats està directament relacionada amb la manca d'oferta de pisos de lloguer per a residents, i també el conseqüent augment de preus d'aquests immobles.

L'any passat el llavors ministre de Turisme, Francesc Camp, va recordar que Andorra ha passat dels 4.800 llits d'allotjaments turístics declarats del 2010, als 12.000 del 2007, el que suposa un preocupant increment de prop del 150%. El desplegament de la llei ha de permetre "que l'augment vagi a menys", i garanteix que a partir d'ara "ens posarem més seriosament" en el control dels propietaris que actuen fora de la legalitat.

Les últimes dades parlaven d'uns 400 pisos sense registrar i destinats al turisme, que el ministre confiava que vagin aflorant també gràcies a la llei, ja que aquesta permet que les persones que només lloguin un o dos apartaments no hagin de crear una empresa o entrar dins d'una.

El Consell General va aprovar fa dos anys la llei de l'allotjament turístic, que té com a principals objectius lluitar contra els pisos turístics il·legals i millorar la qualitat dels serveis que ofereixen els allotjaments del país.