Petit terratrèmol prop d'Andorra

El moviment sísimic, de magnitud 4,2, s'ha registrat a només dos quilòmetres de Ribera d'Urgellet

Els habitants de Sant Julià han pogut notar fa uns minuts (a les 17.29) un moviment sísmic de baixa intensitat però que ha estat detectat per moltes persones i animals, segons les informacions que arriben a aquesta redacció. Des del Cenma (Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra) han confirmat el terratrèmol, d'una fondària d'un quilòmetre, que també ha estat perceptible des d'Encamp i gairebé des de tot el territori andorrà. Fonts del Cenma han comentat que segons les primeres simulacions númeriques no s'han produït danys materials, tot i que sembla que a la Seu s'ha mogut mobiliari en algunes llars. L'epicentre se situa al Port del Cantó.

A les parròquies més al sud, com a Sant Julià, ha estat més perceptible, però han estat habitants de totes les zones que l'han notat.

El terratrèmol, de magnitud 4,2 a l' escala de Richter, s'ha registrat durant la tarda d'aquest dimecres a les proximitats de Montferrer, segons la informació difosa per l'Institut Geogràfic Nacional a la seva pàgina web. L'epicentre s'ha situat a només dos quilòmetres de Ribera d'Urgellet, a la comarca de l'Alt Urgell.

El tremolor ha estat d'una intensitat significativa, de manera que podria haver-se sentit a Montferrer i Castellbò, les Valls d'Aguilar i la Seu d'Urgell, a més de a la ciutat de Barcelona, encara que la probabilitat que hagi causat danys personals o materials és baixa. Els seus efectes, tot i que amb menys intensitat, podrien haver-se sentit també en àrees properes a l'epicientre com la Seu d'Urgell, Ripoll, Solsona i diverses ciutats i pobles de Catalunya.

L'IGN posa a disposició de la ciutadania un qüestionari macrosísmic a través del qual els afectats poden informar de quines han estat les seves experiències. El qüestionari, que va ser impulsat per Ferran VI després del terratrèmol que va patir Lisboa en 1755, permet als ciutadans traslladar a l'organisme oficial informació com què estaven fent durant el tremolor, quin va ser la seva reacció i si els objectes que els envoltaven es van moure.

Amb aquesta informació, juntament amb la recollida pels sismògrafs, l'IGN pot alertar la població de la intensitat dels terratrèmols i calcular els danys que aquests han pogut provocar en el territori afectat. Durant l'última setmana s'han produït quatre terratrèmols a la zona, el que fa un total de nou tremolors en el que va de mes.

El telèfon d'emergències 112 de Catalunya ha rebut 42 trucades, de les que gairebé la meitat han estat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha rebut més de 300 enquestes de percepció del sisme.