"Tindrem paciència", però fins a un cert punt

La nova junta de la Federació de la Gent Gran demana d'una vegada per totes que se'ls faci cas en les seves demandes sobre la millora de les pensions i l'extensió del tercer pagador a tots els actes mèdics

La nova junta de la Federació de la Gent Gran, encapçalada per Fèlix Zapatero, ha presentat aquest divendres els punts cabdals en els quals treballaran els propers anys per defensar els interessos del col·lectiu. Zapatero ha assegurat que són una junta "continuïsta" i, per tant, mantindran els grans cavalls de batalla dels seus predecessors, relacionats sobretot amb la reivindicació d'unes pensions més justes i l'extensió de la fórmula del tercer pagador a tots els actes de la CASS. En relació a les pensions, i centrat només en els jubilats que viuen a Andorra, Zapatero ha plantejat la necessitat d'establir per llei un llindar mínim que garanteixi suficients ingressos per poder substistir al país.

Preguntat per quina hauria de ser la quantia mínima d'aquesta pensió, Zapatero ha parlat d'uns 1.200 euros, tot i que també ha exposat que s'hauria d'establir en funció de la casuística de cada persona. És a dir, si un pensionista ha de pagar un lloguer o ha de cuidar d'una altra persona, aquell llindar podria ser més alt, i a l'inrevés en el cas de les persones que tinguin ingressos extra. A més, s'hauria d'anar incrementant amb els anys a la vegada que creix el cost de la vida. El president també ha opinat que seria més factible que ho pagués el Govern, més que la CASS, i "via impostos".

Pel que fa al tercer pagador, Zapatero ha recordat que informàticament ja es podria fer extensible tenint en compte que la fórmula s'aplica fa uns mesos a tota la ciutadania amb la visita al metge generalista. Demanaran al nou Govern que s'ampliï a les visites a metges especialistes, a farmàcia i laboratori, tenint en compte que hi ha persones a qui els costa avançar 200 euros per pagar una anàlisi de sang, ha exposat.

La nova junta no ha volgut entrar en valoracions sobre preferències de les formacions polítiques que es presenten a les eleccions. "Serem tan crítics o benèvols amb qualsevol" que pugui entrar al Govern, ha assegurat Zapatero. Ha afegit que "tindrem molta paciència", tot i lamentar que hi ha temes "parats" des de fa més de deu anys: "Canvien els governs però la problemàtica de la gent gran continua vigent", ha opinat.

En la mateixa línia s'ha mostrat el fins ara president, Simó Duró, i el també fins ara secretari de la Federació de la Gent Gran, Lluís Samper. Duró ha assegurat que no marxa del tot satisfet ja que no han pogut aconseguir algunes de les seves principals reivindicacions, i ha lamentat les poques ganes de treballar i la "manca de sensibilitat" que han tingut alguns consellers, "que ara es tornen a presentar". Samper ha dit que marxa amb un sentiment "agredolç" i ha lamentat que encara avui en dia hi hagi persones que no hagin cotitzat a la seguretat social i que cobrin 1.000 euros mensuals, "i una altra que n'ha cotitzat 40 en té una de 200 euros".