Tornen a negar la llibertat a Besolí després de gairebé un any en presó preventiva

La jutge de l'Audiència Nacional sustenta la presó preventiva de l'exconseller comunal pel fet que Andorra no extradeix els seus nacionals

La jutge de l'Audiència Nacional espanyola, Carmen Lamela, ha tornat a rebutjar la petició de deixar en llibertat l'exconseller de Finances de Sant Julià de Lòria, Joan Besolí, i l'expresident del Barça, Sandro Rosell, en presó preventiva des del mes de maig de l'any passat per un presumpte delicte de blanqueig de 15 milions d'euros de la venda de drets audiovisuals de partits de la selecció brasilera de futbol.

Les defenses de Besolí i Rosell han demanat ser excarcerats una desena de vegades i en aquesta ocasió han al·legat que el llarg període de temps que porten en presó disminueix el risc de reiteració delictiva. A més, neguen que tinguin patrimoni a l'exterior que els pugui permetre fugir.

De la seva banda, Lamela sustenta la presó preventiva de Besolí pel fet que és de nacionalitat andorrana i resideix a Andorra, un país que no entrega els seus nacionals. Quant a Rosell, Lamela reitera la possibilitat que tingui patrimoni ocult a l'estranger i les amistats que té en altres països, de manera que considera que hi ha risc de fugida.

La jutgessa justifica el temps en presó preventiva de tots dos per la complexitat de la causa, que ha fet necessari practicar diligències a l'estranger i "examinar complexa i abundant informació", i anuncia que aviat es conclourà la instrucció.

Rosell i Besolí consideren que ha quedat provat que la Confederació de Futbol Brasiler (CDF) és de caràcter privat i que no va patir "cap perjudici" per la intermediació de Rosell, i recorden que no hi ha procediments penals al Brasil contra Rosell o Teixeira en relació a aquest assumpte. També lamenten l'aparició de noves dades que "desfiguren" alguns dels indicis, com el "fals informe", segons ells el qualifiquen, enviat per l'exfutbolista i ara senador Romário de Souza.

En canvi, Lamela sosté que la CBF té un evident interès públic, ja que incentiva el futbol i la formació de jugadors, i nega que no hagi patit cap perjudici, atès el seu benefici es va veure "considerablement minvat". Finalment, indica que encara que finalment no hi hagués delicte d'origen (al Brasil), això no impediria ni l'enjudiciament dels investigats ni la seva possible condemna per delicte de blanqueig a Espanya.

Sandro Rosell cau en una depressió

Segons els advocats de Rosell, aquest ha caigut en una forta depressió en considerar que no es respecten els seus drets, i que no es pot defensar des de casa per un afer que no ha provocat cap cas judicial al Brasil. Rosell hauria afirmat als seus familiars que es tracta d'un cas de persecució política ja que el seu pare va ser fundador de Convergència.

Després d'uns mesos sense cap posicionament de Lamela, els advocats han decidit demanar de nou que sigui posat en llibertat, malgrat que van informar fa unes setmanes que no ho farien més, centrant-se en aconseguir el trasllat a una presó catalana. Però la nova petició ha topat amb la mateixa negativa.

Rosell també es va oferir a pagar una fiança, però la jutge Carmen Lamela s'hi va oposar acusant-lo de fer negocis il·legals amb Ricardo Teixeira. Teixiera es troba en llibertat al Brasil, però no pot entrar als Estats Units, on el reclamen per ser investigat.