Els hotels demanen explicacions sobre la taxa turítica

Malestar entre els establiments per la manca d'informació i de consens

La Unió Hotelera d'Andorra (UHA) ha manifestat en un comunicat la seva sorpresa per la forma com s'ha fet pública la proposta sobre l'aplicació d'una taxa turística per finançar la Marca Andorra, a través de la Fundació Andorra Better Life. El sentiment per part dels hotelers és de "malestar" per la manca d'informació i de consens rebuda al respecte. La gran majoria dels establiments hotelers no estan d'acord que s'apliqui aquesta taxa com a mesura de finançament de promoció turística. En cas que el Govern decideixi aplicar-la a Andorra, la UHA demanarà saber a quins projectes aniran destinats els ingressos obtinguts, ja que "el seu retorn ha de ser molt específic, i que així ho especifiqui la llei, perquè entenem que és l'única manera de poder opinar acuradament".

A molts països del món s'aplica la taxa turística que ve suportada per un pla previ. Per aquest motiu, la UHA creu que s'ha de presentar un projecte específic que millori el producte de país ofert fins a la data, com pot ser la promoció i la creació de nous atractius turístics, projectes relacionats amb la sostenibilitat i el medi ambient, amb les formacions del sector. En el cas que sigui un projecte interessant pel sector i pel país, s'hauria de treballar de manera conjunta amb els actors implicats i estudiar les possibilitats de finançament. La Unió Hotelera denuncia que "el sector de l'hostaleria ha hagut de suportar darrerament càrregues i problemàtiques que s'han presentat al país, com la manca de personal qualificat, l'adaptació als nous reglaments, la competència irregular amb els apartaments no reglats" i afegeix que encara "s'està recuperant de la important crisi que ha patit".

En cas que s'acabés aplicant la taxa, la Unió Hotelera avança que "els hotels es faran servir com a eina recaptadora de la mateixa". Per la qual cosa, afegeixen que "creiem que com a organització empresarial que representa una bona part dels hotels, tenim alguna cosa a dir i, per tant, hem de ser un dels agents importants en la negociació de la taxa, ens hauria agradat que qualsevol organisme públic o privat que vulgui impulsar aquest projecte s'hagués posat en contacte amb nosaltres".

D'altra banda, Autèntics Hotels d’Andorra ha manifestat que "qualsevol iniciativa per reforçar el nom del nostre país i impulsar noves polítiques turístiques la veiem amb bons ulls; ara bé, una decisió tan important com implementar un nou impost i que recaigui en els turistes, creiem que ha de ser analitzada amb rigor i calma entre tots els actors del sector". Per aquesta raó, reclamen el màxim d’informació en el cas que qualsevol entitat, pública o privada, vulgui impulsar una mesura d’aquestes característiques. Han manifestat també no estar en contra d’aquesta opció, que ja és present a la majoria de llocs turístics, però sí que reclamen "una reflexió serena sobre com s’implementaria, a què aniria destinada la recaptació i com es decidiria".