La UHA fomenta els espais cardioprotegits

A Andorra el nombre aproximat d’aturades cardíaques són d’una cinquantena anualment

La Unió Hotelera d’Andorra (UHA), l’empresa Schiller, la Creu Roja d’Andorra i l’empresa RescueCenter112 han firmat un conveni de col·laboració per equipar el parc hoteler d’Andorra en espais cardioprotegits, ja que cada vegada serà més gran el nombre de clients que escolliran un hotel que compleixi amb aquests requisits, segons informa la patronal en un comunicat.

La cardiopatia isquèmica és la primera causa de mort en el món, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Cada minut que passa es perd un 10% de possibilitats de recuperar una parada cardíaca, per tant, la velocitat alhora del tractament és vital. Només entre França i Espanya es produeixen entre 60.000 i 30.000 morts a l’any per mort sobtada cardíaca. A Andorra el nombre aproximat d’aturades cardíaques són d’una cinquantena anualment. Qualsevol persona pot patir una parada cardiorespioratòria en qualsevol lloc i qualsevol moment, però moltes d’aquestes morts es podrien evitar practicant les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) i fent ús d’un desfibril·lador.

La UHA és conscient, assegura en el comunicat, de la importància de formar als empleats dels hotels en tècniques de Suport Vital Bàsic més Desfibril·lació (SVB+DAE) i en el correcte ús d'aquests dispositius desfibril·ladors, per poder actuar d’una forma ràpida i efectiva davant qualsevol esdeveniment causat per una parada cardiorespiratòria o síndrome de la mort sobtada. La Creu Roja Andorrana serà l’empresa que formarà aquests treballadors i l’encarregada del manteniment dels aparells instal·lats. L’empresa Rescuecenter112 serà l’encarregada de proveir a la Creu Roja de les peces de recanvis necessaris per al correcte funcionament dels aparells.

Schiller és una empresa Suïssa líder a escala mundial en el desenvolupament, la producció i la distribució d’equips mèdics per al diagnòstic cardiopulmonar, el monitoratge de pacients i la medicina de les urgències des de fa més de 40 anys. Per tant, és una empresa especialitzada en cardiologia. Schiller fabrica i desenvolupa la seva pròpia tecnologia a Europa. Els desfibril·ladors Schiller estan adaptats per parlar en tres idiomes diferents que el client podrà escollir.

Des de la Unió hotelera volen ajudar els hotels a equipar-se amb desfibril·ladors i passar a ser espais cardioprotegits. Andorra, un dels països del món que rep més turistes en proporció al nombre d’habitants, ha de créixer en aquest camp per situar-se a nivells d’altres països on la presència d’aquests equips és obligatòria. En països més avançats en cardioprotecció, gairebé la totalitat dels hotels disposen d'aquests equips.