Societat 23/07/2019

L’UdA participa en un projecte d’Erasmus+ sobre els reptes dels petits estats europeus

L’objectiu final és incloure coneixements sobre la realitat d'aquests països en l’oferta de cursos d’educació per a adults

Agència Ana
2 min
Darrera reunió del projecte celebrada a Reykjavik el 21 de juny. / UDA

Sant Julià de LòriaLa Universitat d’Andorra (UdA) participa, juntament amb vuit petits estats europeus més, en el projecte 'Reptes per a la democràcia i la vida social als petits estats europeus' que forma part d’Erasmus+, el programa de la Unió Europea de suport a l’educació, formació, joventut i esports a Europa. El projecte, liderat per Liechtenstein, va iniciar-se el setembre del 2018 i s’allargarà durant 36 mesos, fins l’agost del 2021. La resta de socis del projecte són Malta, Islàndia, Xipre, Luxemburg, Montenegro, Estònia i San Marino. Dins d’Erasmus+, el projecte s’emmarca en les accions de cooperació per a la innovació i l’intercanvi de bones pràctiques, i en les d’associacions estratègiques per a l’educació d’adults.

L’objectiu és intercanviar experiències i resultats d’investigació sobre temes d’actualitat que afecten els petits països europeus. Fins a la data ja s’han fet tres reunions (a Liechtenstein, Malta i Islàndia) en les quals s’han tractat qüestions sobre immigració i refugiats, residència i accés a la nacionalitat, integració a Europa i seguretat i defensa. En les properes trobades s’abordarà la situació de les relacions internacionals, la resolució de conflictes, el desenvolupament econòmic, la cooperació regional, les polítiques socials, els reptes per a la democràcia o la participació ciutadana, entre d’altres. La propera reunió tindrà lloc a la tardor a Xipre.

Els resultats del projecte es posaran a disposició del públic en forma de materials educatius d’alta qualitat per a l’educació d’adults, vista la manca que hi ha d’aquest tipus de material sobre la realitat dels petits estats europeus. La voluntat final és poder incloure el tema dels petits estats en l’oferta de cursos d’educació per a adults dels països involucrats.

El projecte sobre democràcia i vida social compta amb un pressupost de prop de 400.000 euros provinents del programa Erasmus+. Atès que Andorra i San Marino no són estats membres o associats de la UE, no poden acollir les reunions del projecte, però sí que en són membres de ple dret. Aquest és el primer projecte en què la Universitat d'Andorra participa rebent fons europeus, i és el primer programa multilateral que es beneficia de les sinergies creades entre els membres de la xarxa d'universitats de petits països i territoris (Network of Universities of Small Countries and Territories, NUSCT), xarxa que és liderada per la Universitat d'Andorra.

stats