Unicef premia l'assistència a persones migrants en trànsit cap a Europa

L'organització dona inici enguany als actes de celebració del seu 25è aniversari

El projecte 'Solidary Wheels' s'ha proclamat aquest dijous guanyador de la 4a edició del premi Unicef Andorra 2019 en un acte celebrat a l'hotel EXE Prisma d'Escaldes-Engordany. El jurat ha pres aquesta decisió després de valorar la tasca d'assistència que duen a terme els seus membres cap a persones migrants, amb infants inclosos, en trànsit cap a Europa. En aquest sentit, la tasca dedicada al col·lectiu de persones desplaçades encara és mínima arreu del món i, segons el jurat, "no som conscients del perill que corren, sobretot els infants, on es vulneren constantment els seus drets". Segons dades de l'ACNUR, es calcula que hi ha més de 68 milions de persones desplaçades, de les quals 25 són refugiades i migrants. A més, s'estima que la meitat són menors i necessiten accés als serveis més bàsics i que els seus drets estiguin garantits i protegits. La representant del projecte, Maria Guillamet, ha rebut com a obsequi una escultura de l'artista andorrà Jordi Casamajor i ha agraït el reconeixement que ha rebut, el qual li dona "més força" per continuar endavant amb el projecte. 

D'altra banda, el jurat també ha decidit que els altres quatre candidats fan igualment una tasca molt important en favor dels drets de la infància a través de programes i iniciatives diferents entre si, però que tenen en comú que els beneficiaris són diversos col·lectius d'infants, adolescents i joves que requereixen una especial atenció. Per agrair-los la seva feina, tots ells han rebut un diploma de finalistes. En aquest sentit, el projecte 'A Simple Aid' ha destacat pel fet d'harmonitzar l'esport, l'educació i la solidaritat amb la recollida de material escolar i esportiu per a escoles en països en vies de desenvolupament. Pel que fa a l'Associació d'Afectats d'Autisme d'Andorra (AUTEA), té la finalitat d'orientar i ajudar les famílies, intentar millorar la qualitat de vida de les persones afectades, defensar els seus drets i contribuir a la divulgació i coneixement de trastorns de l'espectre autista. Mariona Badia ha estat una altra de les nominades per diferents projectes a favor del seu alumnat i, de la doctora Maria Giró, s'ha destacat el seu treball d'acompanyament emocional als adolescents i joves del país. 

Enguany és una edició molt especial per Unicef, ja que coincideix amb l'inici dels actes de celebració del seu 25è aniversari. El comitè es va fundar el 1994 i des de llavors, el seu màxim objectiu ha estat el de treballar perquè els drets de cada infant estiguin garantits. El premi, creat el 2012, té per objectiu reconèixer la feina de persones que, de manera voluntària i molt sovint anònima, duen a terme a favor dels infants, a Andorra i arreu del món. Vetllar perquè cap nen ni nena vegin vulnerats els drets que els emparen és la missió que Unicef té encomanada. Cal recordar, però, que aquest premi es pot concedir a projectes, iniciatives o actuacions que una persona, institució, empresa, emprenedors socials o grup de persones hagi desenvolupat.