La Unió Hotelera marxa de la CEA

L'assemblea general de la UHA decideix donar-se de baixa de la patronal a partir del 31 de desembre per negociar un nou encaix

L'assemblea general de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) reunida aquest dimecres en sessió extraordinària ha decidit fer efectiva la baixa amb data 31 de desembre de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), posant-se a treballar conjuntament de manera immediata per trobar un nou encaix. L'assemblea ha tingut lloc aquest dimecres amb un únic punt a l'ordre del dia.

En un comunicat la UHA explica que com a soci fundador de la CEA i entenent la importància que té la confederació empresarial per al país, obre noves línies de negociació i continuarà treballant per seguir formant part de la CEA en un futur.

Fonts de la patronal hotelera han detallat aquest dimecres que la decisió dels socis ha estat unànime donant suport a la junta en la seva pretensió d'aconseguir una nova filosofia que permeti als hotelers valorar la seva presència a la CEA. "No hi ha cap ànim destructiu, tot el contrari", han defensat les mateixes fonts, que han valorat que des de la fundació de la CEA el 2006 ha passat molt de temps i que ha arribat el moment de treballar conjuntament per trobar el nou encaix.

De fet, la setmana que ve hi ha programada una nova reunió encara que la intenció és començar a negociar de valent a partir de l'any que ve en la possibilitat d'un retorn de la UHA a la CEA.

Els empresaris hoteleres són comprensius amb els nous dirigents de la CEA, entenen que fa poc temps que ocupen els càrrecs i alhora valoren la feina que s'està fent. Tanmateix, els socis de la UHA volen veure que "amb la quota que paguen tenen una repercussió major, no és una qüestió de diners, sinó de resultats", han assenyalat les fonts, que han afegit que aquesta petició d'encaix s'arrossega des del 2012 sense obtenir de moment cap resposta.

La UHA entén que des de la fundació de la CEA el país s'ha transformat amb canvis de reglamentació laboral, negociació amb la UE, aspectes que consideren que forcen a fer canvis.

Des de la patronal hotelera es defensa la feina dels nous gestors de la CEA "per la tasca que fan i el tarannà demostrat". Però hi ha certs dubtes sobre els avantatges que una patronal estigui dins d'una altra patronal.

La baixa es farà efectiva el 31 de desembre, però l'inici del 2019 pot també ser l'inici d'aquest nou encaix que torni la UHA a la CEA. El treball està per fer.