Vis-a-vis a la Comella a partir del 20 de juny

D'entrada en podran gaudir vuit dels 41 interns que hi ha al centre penitenciari

A partir del proper 20 de juny, les persones internes al Centre penitenciari de la Comella podran gaudir de les comunicacions íntimes. Aquesta era una reivindicació constant dels interns, del Raonador del Ciutadà i del Comitè de Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa, que finalment pot ser una realitat gràcies a la modificació de la llei del cos d'agents penitenciaris.

D'entrada, només vuit dels 41 interns que hi ha al centre penitenciari podran gaudir de les comunicacions íntimes. Per poder-hi accedir per primer cop la persona haurà de portar un mínim de sis mesos ininterromputs ingressada al centre. Aquest temps servirà per veure si l'intern o interna té parella estable, ja que n'hi ha molts que són de fora i d'altres que no tenen la família a prop.

Prèviament, també s'analitzarà cada cas. Tot i que no es posaran traves, s'estudiarà molt bé el delicte que ha portat una persona a la privació de llibertat; és a dir, que no sigui per un delicte sexual, que no hi hagi violència de gènere, que no sigui per una agressió... a no ser que, d'entrada, ja hi hagi un veredicte de la justícia que ho impedeixi. "Amb aquest aspecte serem curosos", ha assegurat el director del departament d'Institucions Penitenciàries, Francesc Tarroch, que ha visitat les instal·lacions de les comunicacions íntimes aquest dijous a la tarda, acompanyat del ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot.

Per habilitar les habitacions per a les comunicacions íntimes, s'ha suprimit un dels dos apartaments del mòdul de menors. La Comella en disposava perquè en el cas que un dels menors ingressat tingués familiars a fora del país, que poguessin conviure amb ell quan el visitessin. Però segons ha dit Francesc Tarroch, mai s'ha donat el cas i no s'han utilitzat. Això, unit a la necessitat de recursos per poder posar en funcionament el servei, es va decidir aprofitar un d'aquests apartaments per fer-ne dues habitacions. A banda del llit amb dues tauletes als laterals, dues cadires, una finestra amb llum natural de l'exterior i un bany amb dispensador de sabó, cadascuna compta amb dues alarmes antipànic (situades al costat del llit i al bany) i un intèrfon. Els interns, a més, trobaran llençols i tovalloles nets al damunt del llit abans de cada trobada. Els que vulguin gaudir d'una hora de comunicació íntima hauran de renunciar a dues visites familiars mensuals de mitja hora.

Tarroch ha reconegut que l'obertura de les instal·lacions de les comunicacions íntimes s'ha retardat un parell de mesos per problemes tècnics involuntaris, per tal de deixar-ho tot llest. Ara, els interns que vulguin gaudir del servei, hauran de fer una demanda, exposant el parentiu que tenen amb la persona amb qui volen la comunicació íntima. El mateix haurà de fer la parella. Des del centre penitenciari, abans hauran comprovat amb el règim de visites si el vincle que uneix les dues persones és verídic.

Per la seva banda, el ministre Xavier Espot ha manifestat que des del Govern van assumir el compromís de tirar endavant la implementació de les comunicacions íntimes a la Comella i que ho han fet seguint la línia de la política penitenciaria que estan desenvolupant. Espot, a més, ha remarcat que a banda de donar compliment a una decisió judicial que ha imposat una pena determinada, el centre penitenciari també ha de cobrir un altre aspecte "tant o més important", que és el de la vessant de la reinserció. És a dir, que aquestes persones, un cop hagin complert la condemna, puguin tornar a la societat amb les millors condicions possibles per no tornar a delinquir, a més de passar d'una manera "una mica més fàcil" el temps que estiguin privades de llibertat.

Per tal d'habilitar les instal·lacions de les comunicacions íntimes del Centre penitenciari de la Comella, s'han visitat altres centres, d'on s'han adquirit la metodologia i els sistemes que ara s'han implantat aquí. La prova pilot s'allargarà fins al 31 de desembre, tot i que el període es podria escurçar si el resultat és positiu.