Societat 11/02/2019

'La dona del segle XXI: ni independent, ni segura ni amb veu', el clam de Mans Unides

Preveuen recaptar més de 100.000 euros que es destinaran a un total de set projectes diferents

M. M.
2 min
El lema de la campanya d'enguany amb La presidenta de Mans Unides a Andorra, Meritxell Farrero, i el músic Guillem Tudó de fons. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaSegons fonts de les Nacions Unides, 15 milions de nenes en edat escolar mai tindran l'oportunitat d'aprendre a llegir ni escriure i dels 103 milions de joves que no tenen un nivell mínim d'alfabetització, més del 60% són dones. És per això que enguany l'ONG Mans Unides ha escollit el lema 'La dona del segle XXI: ni independent, ni segura ni amb veu' per capitanejar la campanya de recaptació per aquest 2019, que preveu recollir un total de 101.435 euros.

El principal projecte que es destinarà més inversió, un total de 40.000 euros, va encaminat a la construcció d'un col·legi de secundària de les Escoles Pies a Sokone, Senegal. “És una zona on només hi ha una escola de primària i els infants no tenen la possibilitat d'accedir a la secundària”, ha defensat la presidenta de Mans Unides a Andorra, Meritxell Farrero. Un projecte que Farrero ha defensat a ultrança perquè “hi creiem molt” i per això ha avançat que des de Mans Unides Andorra s'hi invertirà els propers tres anys perquè la construcció de l'escola pugui ser una realitat.

Un projecte que inicialment estava previst que tingués una inversió inicial aquest primer any de 55.000 euros (15.000 euros de la recaptació i 40 mil de subvenció del Govern). Però finalment els diners que provenen de l'administració no s'han adjudicat al projecte. El Govern ha al·legat que no es podien atorgar perquè la iniciativa preveu que l'escola, quan entri en funcionament, sigui de pagament per garantir-ne el funcionament. D'aquesta manera, la partida final que s'entregarà provindrà exclusivament de la recaptació que es faci enguany, que s'ha incrementat respecte als 15 mil euros previstos inicialment.

La resta de projectes d'enguany es destinaran al Camerun, Perú, Colòmbia, Uganda, el Txad i a l'estat de Karnataka (l'Índia). En el projecte d'Uganda, que consisteix en portar aigua potable a través d'un pou a Nyakantonzi, es farà amb col·laboració de l'associació andorrana Daktari. La resta de projectes consistiran en l'adquisició d'un vehicle 4x4, la construcció d'una sala per a l'atenció de drogodependents o un programa de formació per a professors.

Com cada any, la campanya de recaptació anirà acompanyada per diverses activitats que es faran el mes de febrer i que aquesta vegada també s'allargaran més enllà. El primer acte es farà aquest dissabte a partir de dos quarts de vuit del vespre a l'església de Sant Esteve d'Andorra la Vella amb un festival de música que comptarà amb diversos cors del país i amb Guillem Tudó i Jonaina Salvador. Diumenge tindrà lloc el tradicional aplec d'esbarts infantils i juvenils d'Andorra, el dijous 21 hi haurà un cinefòrum i el divendres 1 de març es farà la vetllada de dejuni voluntari. Aquesta vegada Farrero i la tresorera de Mans Unides, Àngels Fernàndez, rendiran comptes davant dels assistents i els explicaran com estan els projectes de Camerun i Benin que durant aquest passat estiu ambdues representants van visitar 'in situ'.

La presentació de la campanya de recaptació d'enguany també ha servit per fer balanç de la campanya del 2018. La recaptació total de l'any passat va arribar fins als 138.000 euros, 6 mil euros més del previst, i es van destinar a set projectes diferents.

stats