Societat 26/02/2019

L'ABA i A118 reclamen que acabin els greuges en el pagament de les baixes

Entren una demanda al Govern perquè faci una circular per permetre que els bombers cotitzin a la mútua per tots els conceptes retributius

M. F.
2 min
Els presidents de l'ABA i de l'A118, Joan Torra i Miquel Àngel Adran, moments abans d'entrar la demanda a Tràmits. / M. F.

Andorra la VellaLes associacions de bombers ABA i A118 han presentat aquest dimarts al matí una demanda al Govern perquè consideren que a l’hora d’estar de baixa existeix un greuge comparatiu entre alguns col·lectius de funcionaris, ja que quan la mútua els paga els dona els diners sense tenir en compte alguns conceptes retributius del salari. Així, des dels bombers es demana a l’executiu que a través d’una circular es resolgui aquesta diferència entre treballadors, de manera immediata. Tenint en compte que demandes anteriors no han tingut resposta, des dels bombers no es mostren gaire optimistes que el Govern els doni la raó i per aquest motiu ja han anunciat que no descarten anar a la justícia ja que tal com ha comentat el president de l’A118, Miquel Àngel Adran, els estan “forçant a què la Batllia resolgui”.

El president de l’ABA, Joan Torra, ha posat com a exemple el cas de dos treballadors públics que cobrin 2.000 euros i que un quan està de baixa cobra en base a 1.500 i l’altre sobre els 2.000 del seu salari. Aquest és el greuge, manifesten, que estan patint els bombers, ja que la mútua “no els deixa cotitzar” per conceptes que formen part del salari global, amb la qual cosa, quan estan de baixa es troben que la CASS sí que els paga per la globalitat del salari i la mútua no. “La part que la CASS paga no repercuteix en el treballador i aquests diners se’ls queda la mútua”, ha lamentat Adran, remarcant que aquesta quantitat hauria d’anar “a la butxaca del treballador”.

Tant Adran com Torra han lamentat que des de la comissió de la mútua no s’estigui donant resposta a aquesta problemàtica i recorden que ja a l’estiu es va reclamar que el nou reglament inclogués aquests conceptes retributius sense que la seva demanda fos atesa. Torra ha tornat a lamentar que hi hagi representants dins la mútua que només defensin els interessos dels seus col·lectius i ha criticat, novament, “la manca de transparència” de la comissió i les “disfuncions”. En aquest sentit, ha recordat que alguns treballadors van cobrar doble i que, tot i que molts han retornat els diners, n’hi ha que encara ho estan fent.

stats