Societat 11/02/2019

Abril s'apartarà de les causes que el relacionin amb BPA

El síndic general no veu "ara per ara una necessitat de reformar la Constitució"

Clara Garnica
2 min
El síndic general, Vicenç Mateu, el nou magistrat del TC, Joan Manel Abril Campoy, i el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant l'acte de jurament. / C. G. (ANA)

Andorra la VellaJoan Manel Abril ha jurat aquest dilluns al migdia el càrrec com a nou magistrat del Tribunal Constitucional. Abril ha defensat que la seva tasca durant setze anys dins la jurisdicció ordinària li permet conèixer el funcionament de la justícia i que serà aquesta qualitat la que sobretot vol aportar en el si del TC. Abril ha estat els darrers anys el president del Tribunal Superior de Justícia i com a tal, li ha tocat treballar causes judicials relacionades amb Banca Privada d'Andorra. En aquest sentit, i tenint en compte que algunes d'elles ja han estat admeses pel Constitucional, ha garantit que no se n'apartarà.

Ara bé, el nou magistrat del TC, que substitueix Isidre Molas (el qual va deixar el càrrec a la tardor per motius personals), ha resolt "recusacions" i "embargaments civils" relacionats amb les causes de BPA. És a dir, no ha entrat a la causa, ha defensat. I com que la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans exposa que "el fet d'haver tocat un tema tangencialment no t'impossibilita entrar en el fons de l'afer", no descarta "entrar en d'altres temes relacionats", ha exposat.

Amb tot, ha recordat que pel tribunal europeu, "l'aparença és molt important", no només "és ser imparcial, sinó també semblar-ho". I com que no vol "que ningú pugui dubtar de la meva imparcialitat", s'anirà estudiant la seva participació en aquestes causes en el si del tribunal.

L'acte de jurament d'Abril ha tingut lloc a Casa de la Vall davant nombroses personalitats polítiques i judicials del país. Ha estat presidit pel síndic general, Vicenç Mateu, que ha defensat el paper del TC com a "garant" de la Carta Magna. Mateu també ha opinat que és "normal" que els casos que arriben a aquest tribunal siguin cada vegada més complexos, ja que és un "reflex de la societat", que ha d'afrontar més aspectes que generen "tensió", també a l'esfera política.

Preguntat per si creu que, després de 25 anys és necessari canviar la Constitució, ha manifestat que la Carta Magna "és prou sòlida i ha donat solució als assumptes que s'han posat sobre la taula" i, per tant, no veu necessari modificar-la. A més, ha recordat que canviar-la requeriria de molt de temps: "Dubto que es pugui realitzar en un període immediat", ha afegit.

stats