Societat 28/01/2019

Acció Feminista alerta sobre la gestació subrogada

Creuen que el projecte de llei no fixa una prohibició expressa i que és un “copia/enganxa sense fer una anàlisi de les conseqüències polítiques, ètiques i morals”

Ara Andorra
1 min
Un moment de l'assemblea constituent d'Acció Feminista d'Andorra. / M. F.

Andorra la VellaAcció Feminista d’Andorra ha fet un crit d’alerta sobre el fet que l’article 12 del projecte de llei qualificada de tècniques de reproducció humana assistida consideri nul qualsevol contracte de gestació subrogada però no en faci una prohibició expressa. Posen en relleu que la tècnica legislativa usada és “equivalent a l’espanyola”, el que “a la pràctica vol dir que està prohibit però que serà viable" si es fa a l’estranger i es fa la inscripció del menor, "sense cap tipus de conseqüència". En aquest sentit, destaquen que el legislador “copia/enganxa sense fer una anàlisi de les conseqüències polítiques, ètiques i morals”.

Des d’Acció Feminista d’Andorra destaquen que la maternitat subrogada “és un atemptat contra els drets humans de les dones i els bebès, que són objectes de tràfic mercantil, separats de les seves mares de manera forçada, encara que la dona hagi canviat d’opinió al final de la gestació”. Afegeixen que vulnera els drets reconeguts als articles 7 i 8 de la Convenció dels drets de l’infant, “ja que impedeix que el o la menor conegui el seu origen i identitat”. Conclouen que els ventres de lloguer “són una de les mercantilitzacions i una violència més contra les dones d’aquest segle i el tràfic de nadons de pobres a rics, a través de lleis que blanquegen el procés, com la que està en aquest moment a Andorra a tràmit parlamentari”. Per això, demanen que el comitè de bioètica es pronunciï sobre aquest procés i consideren que les seves conclusions serien similars a les d'altres països, com per exemple el francès, que ho prohibeix.

stats