L'acusat de maltractar la seva dona a la Seu diu que només discutien

La dona declara que l'home la pegava i la forçava a mantenir relacions sexuals, i que anímicament tenia "molta por"

El veí de la Seu d'Urgell acusat de maltractar i violar, entre 2012 i 2016, la seva parella sentimental ha negat els fets en la vista judicial. Segons la seva versió, només discutien "com a parella". La víctima, en canvi, ha relatat que ell la insultava, l'amenaçava, la pegava i l'obligava a mantenir relacions sexuals contra la seva voluntat, tot fent ús de la força. De la seva part, els psicòlegs que van tractar la dona conclouen que ella aguantava la situació per "dependència emocional" i perquè se sentia "atrapada". També consideren que quan va acabar denunciant els fets va ser per por que l'home fes mal als dos fills, de 8 i 12 anys, que tenien en comú.

Aquest dimecres s'ha fet a l'Audència de Lleida el judici contra l'acusat, de 44 anys i de nacionalitat portuguesa, per a qui la fiscalia i l'acusació particular demanen tretze anys i mig de presó. La defensa, en canvi, demana l'absolució perquè creu que no hi ha proves. La dona, protegida per una mampara, ha assegurat que a nivell psicològic estava "destrossada" perquè assegura que els darrers temps, abans no presentés la denúncia, "per a ell jo no valia res". Ha assegurat que les baralles eren diàries, que moltes vegades anava begut, que tenia "molta por" perquè a vegades es posava "inaguantable" i que si ella deixava de ser "submisa", ell "s'alterava més".

La dona ha declarat que l'acusat li deia "puta" i la pegava i que, en una ocasió, la va llençar a terra i li va retorçar el braç davant del seu fill gran, de 12 anys. A més a més, ha dit, en una ocasió va amenaçar de matar tant a ella com als seus pares i que li prohibia trucar-los. De vegades també insultava els nens i "els amenaçava que els trencaria les cames i el cap", ha explicat. La víctima també ha declarat que diàriament la treia del llit perquè es negava a mantenir relacions sexuals amb ell i l'acusava d'anar amb altres homes, alhora que l'obligava "a fer-li fel·lacions i a mantenir relacions sexuals amb ell", ha explicat, malgrat que ella li explicitava que no volia tenir-hi sexe. Sobre aquests fets, ha detallat que de vegades s'intentava defensar i en d'altres li permetia "per por".

Al judici també ha declarat la mare de la dona, que ha afirmat que ella va escoltar des de casa seva com l'home insultava i cridava la seva filla, i que sempre que el veia anava "molt begut", un fet que també ha corroborat la veïna de la parella.

En la seva intervenció, els psicòlegs consultats han dit que ells creuen que l'home "tenia dependència a l'alcohol" però descarten que estigués afectat per una "encefalopatia alcohòlica" que pogués afectar les seves capacitats cognitives i de voluntat. Així, els experts creuen que "a nivell mental està bé: sap què està bé i què no", si bé recorden que una persona borratxa pot tenir dues reaccions: tenir una actitud passiva o bé una d'activa i agressiva.  

Pel que fa a la dona, els psicòlegs han determinat que quan la van visitar tenia estrès posttraumàtic, perquè "va arribar insegura, cansada, trista, abatuda, amb molt sentiment de culpa per haver aguantat aquella situació", i "es deixava fer per por que fes alguna cosa als nens però se sentia molt malament i es culpava".

La fiscalia demana 13 anys i mig de presó; i a la defensa, l'absolució

La defensa ha demanat l'absolució de l'acusat en entendre que "cap dels fets relatats no han quedat provats". L'advocat considera que "no s'han concretat les múltiples agressions i vexacions que la dona assegura haver patit i no hi ha constància de lesions físiques ni psicològiques durant els anys denunciats, ni informes mèdics ni marques vistes per persones del seu voltant". El lletrat demana "que es tingui en compte la presumpció d'innocència" i que, com a molt, se'l condemni subsidiàriament per un delicte de violència de gènere amb una pena no superior a sis mesos, perquè no té antecedents.

La petició de la fiscalia consta de dos anys i mig de presó per violència habitual, un any de presó per un delicte continuat de maltractament i deu anys de presó per un delicte continuat d'agressió sexual amb l'agreujant de parentesc. També demana que se li prohibeixi acostar-se o comunicar-se amb la víctima durant vuit anys posteriors a la condemna, llibertat vigilada durant set anys i que indemnitzi la dona amb 15.000 euros per les lesions i el dany moral patit.