Societat 07/01/2021

Les 2.000 vacunes de Pfizer arribaran a Andorra aquest dissabte

Les autoritzacions per part dels residents dels centres sociosanitaris són majors que entre els professionals

Ara Andorra
3 min
Conchita Bardeta, directora d'una residència de l'Hospitalet de Llobregat, rep la vacuna contra el covid-19

Andorra la VellaLes primeres 2.000 dosis de la vacuna de Pfizer, que permetran vaccinar un miler de persones, arribaran a Andorra, amb tota previsió, aquest dissabte. Segons ha confirmat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el transport des de Madrid, què és on actualment estan guardades, ja està programat per aquest cap de setmana i només "estem pendents de les traves administratives de darrera hora". En aquest sentit, ha assegurat que, un cop arribi el vaccí, "començarem a vacunar de seguida", ja sigui al cap de poques hores de tenir-les o bé l'endemà.

Tal com ha explicat el ministre, durant la campanya de vacunació "no hi haurà festius", per la qual cosa hi haurà un treball intens per immunitzar la població de risc com més aviat millor. En aquests moments, ja s'han demanat les autoritzacions pertinents als professionals de la salut i també als residents dels centres sociosanitaris. El ministre ha detallat que entre la primera i la segona dosi ha d'haver-hi un termini de temps de tres setmanes, i a partir de la primera setmana després d'haver rebut la segona dosi, les persones vacunades ja gaudiran d'un "nivell important" d'immunitat.

Des de Salut també s'ha informat que la voluntat de vacunar-se per part dels residents als centres sociosanitaris "és molt alta", acostant-se pràcticament a la totalitat, però entre els professionals de la salut hi ha més dubtes. Així, amb l'objectiu d'incentivar-los, aquest dijous s'estan duent a terme sessions informatives sobre la vacuna, alertant dels beneficis i riscos que porta amb ella.

Martínez Benazet ha informat que França subministrarà dosis de la vacuna de Moderna, que va rebre el vistiplau de l'Agència Europea de Medicaments aquest dimecres, per la qual cosa es tracta d'un fet que "fa preveure que en poc temps la podem tenir aquí". A més, Andorra forma part del projecte Kovaks, el qual va informar fa poques setmanes que ja disposen d'unes 24.000 vacunes d'AstraZeneca i, per tant, també arribaran al Principat al llarg del primer trimestre del 2021. "A través de les vacunes de la Unió Europea i de Kovaks anirem assolint, a poc a poc, un grau elevat d'immunitat de grup", ha afegit.

Fitxer de dades

D'altra banda, el Govern ha aprovat aquest dijous en sessió de consell de ministres el decret que regula les condicions de prescripció i utilització de les vacunes contra la Covid-19. En l'article 4 preveu que l’administració de la vacuna quedarà registrada en la història clínica del pacient, mentre que en el tercer punt Salut fixa que cal una autorització del representant legal per vacunar-se per a les persones menors de setze anys o incapacitades legalment.

A més, segons preveu l'article 2, per poder rebre la vacuna cal omplir un qüestionari amb les preguntes sobre l’estat de salut de la persona que permetin comprovar que no hi ha cap contraindicació a la vacunació i que el pacient no presenta cap condició que determini la necessitat de prescripció mèdica. Precisament l'article 1 especifica que per a l’administració de les vacunes contra la Covid-19 no es requereix prescripció mèdica, excepte per a les persones en què calgui una valoració acurada del balanç benefici-risc de rebre la vacunació, com en el cas de dones embarassades, si se segueixen tractaments immunosupressors o es tenen al·lèrgies greus, entre altres casos.

El consell de ministres també ha decidit crear el fitxer de dades de caràcter personal denominat 'Registre de les persones susceptibles de vacunació contra la Covid-19', amb l'objectiu d'identificar i verificar les dades d'aquestes persones per planificar l’administració de la vacuna. Les dades de caràcter personal s'obtindran a través de la persona interessada o, eventualment, dels seus tutors o representants legals, i dels professionals sanitaris de referència.

Seguiment de l'evolució de dades de la Covid-19
stats