Societat 19/02/2019

L'ADN caní entrarà en vigor l'1 de setembre

Els propietaris dels animals tindran un període de vuit mesos per fer la prova al ca i inscriure'l al registre

M. M.
3 min
Els cònsols majors d'Escaldes-Engordany i Canillo, Trini Marín i Josep Mandicó, durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols. / M. M. (ANA)

Escaldes-EngordanyEl comú d'Escaldes-Engordany adjudicarà aquest dilluns vinent, en nom de les set corporacions comunals, el servei a una empresa externa perquè sigui l'encarregada de fer l'anàlisi dels fems dels cans que hi hagi al carrer. Aquest és un pas ja gairebé definitiu per l'entrada en funcionament del control dels excrements a través de la identificació de l'ADN del gos. El projecte, que va començar a caminar ja fa gairebé més de dos anys, pretén sancionar aquells propietaris que no recullin els fems dels gossos de la via pública. Al pas de l'adjudicació del servei a l'empresa també se li ha unit la immediata modificació del reglament pertanyent a la Llei de tinença i protecció d'animals per part del Govern en funcions, on s'afegirà l'obligatorietat dels propietaris de fer la prova d'ADN al ca i inscriure'l al registre perquè d'aquesta manera les proves als excrements determinin de quin gos són.

La modificació del reglament entrarà en vigor a partir de l'1 de setembre però les sancions no es posaran fins passats vuit mesos d'aquesta data. “Durant aquest temps el propietari del gos tindrà el temps necessari per fer-li la prova perquè quedi registrar l'ADN”, ha explicat la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols. “Fins a mitjans del 2020 els propietaris tindran l'obligació d'anar al veterinari a fer la prova”, ha resumit.

Un cop passat aquest termini les sancions entraran en funcionament. El que encara queda per determinar és la quantitat econòmica que s'imposarà així com si aquesta prova inicial per conèixer l'ADN del ca serà sufragat pel propietari o l'administració. Sigui quina sigui la decisió final “s'intentarà” que sigui consensuada per tots els comuns, perquè l'ajuda i la sanció econòmica sigui la mateixa independentment de la parròquia. “Encara no s'ha arribat a cap acord per intentar trobar un punt comú entre tots”, ha exposat el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó. Malgrat que no s'ha volgut avançar quina seria una possible sanció, actualment l'ordinació d'Escaldes-Engordany preveu una multa de 60 euros per aquell propietari que s'enxampi sense recollir un excrement.

84 mil euros per recollir brossa orgànica

Els comuns pagaran un total de 84 mil euros, 12.000 euros cada corporació, per la recollida de matèria orgànica que es va posar en marxa l'octubre del 2017 a prop d'una quarantena de grans productors. Així ho han ratificat comuns i Govern durant la reunió de cònsols que aquest dimarts s'ha mantingut a les dependències comunals d'Escaldes-Engordany. Una quantitat econòmica que fins ara pagava l'administració central quan la recollida de la brossa és una competència comunal. La recollida de la matèria orgànica es fa actualment a aquells grans centres comercials d'Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria que tenen l'obligació de separar en origen la matèria orgànica i lliurar-la a la recollida selectiva. Aquest acord ha permès que la despesa sigui repartida entre els set comuns, malgrat que només s'efectua en tres d'ells. D'aquí a dos anys, quan el contracte mancomunat de la recollida de brossa s'acabi, està previst que el nou plec de bases que s'impulsarà des dels comuns ja contemplarà la recollida de matèria orgànica i es deixaran de pagar els 12 mil euros al Govern.

Joves a la vall del Madriu-Perafita-Claror

Una vintena de joves procedents de diferents països visitaran durant la primera quinzena del mes de juliol d'aquest any la vall del Madriu-Perafita-Claror i es faran diversos tallers relacionats amb l'espai natural. Aquesta trobada, que es farà en el marc de la trobada de joves iberoamericans, té la voluntat de repetir-se cada dos anys amb altres joves no només procedents dels països de l'Amèrica del Sud.

stats