Societat 01/06/2018

Adsaps titlla de “menyspreu descarat” l'ajuda econòmica del Govern per a l'alimentació al Sàhara

Aquesta decisió i el fet que enguany els nens sahrauís no arribin a Andorra, projecta un futur molt negre per l'associació

M. M. / L. M.
3 min
La presidenta de l'ADSAPS, Lluïsa Hurtado / G.LL.T.

Andorra la VellaUna profunda decepció, sentiment immens de menysteniment i impotència. Així és com se senten la presidenta de l'Associació d'Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí (Adsaps), Lluïsa Hurtado, i tots els membres de l'entitat, després de conèixer la decisió del Govern de col·laborar amb 15.000 euros per millorar l'alimentació dels animals que conviuen amb les famílies del Sàhara Occidental. Hurtado ha assegurat a l'ARA Andorra que les necessitats d'aquestes persones no passen per una ajuda en l'alimentació i que la seva missió és molt més simple: treure els nens i nenes dels camps de refugiats. La màxima representant de l'associació ha argumentat que les famílies que viuen al Sàhara s'alimenten, majoritàriament, de les ajudes humanitàries, ja que no totes es poden permetre el luxe de tenir cabres, que no són l'alimentació diària.

La presidenta de l'Adsaps s'ha mostrat "molt indignada" per la manera com s'han assabentat del projecte, a través de la premsa, i denuncia que el Govern no els ho comentés, tot i que fa dotze anys que l'entitat existeix al país. A més, la decisió s'ha fet pública just una setmana després que els comuniquessin que els infants no podien viatjar per qüestions burocràtiques. “Ens sentim summament menyspreats, ha estat molt descarat i m'han fet plorar”, ha manifestat Lluïsa Hurtado, que també ha dit que aquests 15.000 euros es podien haver destinat a la sanitat, a escoles especialitzades o, fins i tot, a tramitar els passaports individuals que el ministeri d'Afers Exteriors exigia perquè els infants sahrauís poguessin venir; encara que, en aquest últim cas, no era fàcil aconseguir-los pel fet de ser apàtrides.

Hurtado es nega a "comprar" el projecte de col·laboració del Govern per fer-los "callar la boca", i insisteix que no els solucionen el problema que els han creat, ja que a la canalla sahrauí que venia a Andorra només els hi quedaven tres anys per repetir. Després, per raó d'edat, ja no podien venir més. I l'associació tampoc tenia més famílies noves ni nens i nenes d'adopció. "Per tres anys hem quedat fatal!", ha expressat Lluïsa Hurtado.

La presidenta de l'Associació d'Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí ha recordat que fa sis anys que sabien que es podia produir el problema amb els visats, i que el Govern no ha fet res; ni incloure'ls a la llei d'asil. Així, la representant de l'entitat ha sentenciat que, tot i que directament no se'ls hi estava dient que tanquessin l'associació, alhora no feien res perquè la canalla sahrauí pogués venir.

Fi de l'associació

Aquesta situació límit ha afectat personalment a la presidenta de l'Adsaps, però també als membres de la junta gestora i a les famílies d'acollida, que han vist com aquest any els nens i nenes sahrauís no podran arribar al Principat. Aquest fet posa en setge la continuïtat de l'associació, que va ser creada per facilitar l'arribada dels infants. “No seguiré al capdavant de l'entitat, això ho tinc molt clar" i "dubto que algú s'hi vulgui posar perquè el desgast és brutal”, ha explicat Lluïsa Hurtado. El proper 10 de juny hi ha prevista una reunió de la junta gestora i a finals d'aquest mes es passarà a votar la dissolució o no de l'entitat, en funció de si algú es postula com a president/a. “No s'hauria d'acabar mai aquesta trajectòria i m'agradaria que algú agafés les regnes, però molt em temo que això no continuarà”, ha dit Hurtado.

La presidenta ha apuntat a les altes esferes com a còmplices d'aquest futur trencament. “Tinc molt clar que el que ha volgut el Govern, amb tot plegat, és desgastar-nos i anar a fer mal”. Lluïsa Hurtado assenyala les grans dificultats que s'han plantejat en tot moment, no només en aquests darrers temps, sinó també la resta d'anys que fa que existeix l'entitat. “M'agradaria saber el perquè, però no el sé”, ha insistit. Finalment, Hurtado ha fet una petita apel·lació al “respecte” pels infants i ha reivindicat els anys de lluita, dels quals se'n sent molt orgullosa, però ha manifestat que l'executiu “s'ha carregat a la canalla no deixant-los venir”. Amb els diners que té l'entitat recaptats, en el cas que finalment s'acabi dissolent, la màxima representant ha avançat que segurament es destinaran als camps de refugiats.

stats