Societat 21/07/2018

Caravana al Sàhara, l'últim projecte de l'Adsaps abans de dissoldre's

L'entitat fa una crida per aconseguir cotxes 4x4, menjar, medicaments i roba, per tal de fer realitat la iniciativa el 2019

L. M.
3 min
El Comú d'Encamp ha ofert un berenar per donar la benvinguda als infants sahrauís /M.C.

Andorra la VellaDesprés de dotze anys acollint infants dels camps de refugiats durant els mesos d'estiu al Principat, en el marc del programa 'Vacances en pau', aquest és el primer que les famílies de l'Associació d'Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí (Adsaps) no han pogut rebre els seus nens i nenes d'acollida. Un conjunt d'entrebancs burocràtics per aconseguir els passaports individuals ho va fer impossible, situació per la qual l'associació va assenyalar directament al Govern. Donat que l'entitat va ser creada per facilitar l'arribada d'aquests infants i que no s'ha pogut materialitzar, la reunió de la junta gestora celebrada el passat mes de juny va acordar que l'Adsaps seguiria activa amb junta liquidadora fins a liquidar per complet el saldo del compte, ja que els seus estatuts diuen que tots els diners de l'associació s'han d'invertir en la causa per la qual va ser creada. Per això han començat a treballar en un projecte pel 2019, l'últim abans de dissoldre's.

L'Associació d'Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí vol realitzar una caravana fins al Sàhara, pels vols del mes d'abril de l'any vinent. La idea és aconseguir una desena de vehicles Jeep o 'pick-up' per omplir-los de menjar i medicaments, que "és el més necessari", ha dit a l'ARA Andorra la presidenta de l'entitat, Lluïsa Hurtado; i així completar el trajecte Andorra-Sàhara (una part amb ferri des del port d'Almeria). També necessiten jocs didàctics i d'entreteniment, ha apuntat Hurtado. Llavors, els cotxes els cediran als camps de refugiats, per tal que els puguin ser d'utilitat. "La idea és ferma", ha assegurat la presidenta d'Adsaps. Encara que no s'arribi als deu vehicles, es vol tirar endavant amb els que s'aconsegueixin. I la previsió és que viatgin membres de totes les famílies acollidores d'Andorra, que enguany no han pogut rebre els seus nens i nenes.

Tota aportació, sigui enforma d'automòbil, donació econòmica, roba, medicaments o menjar, serà benvinguda, han assegurat des de l'associació, que ha de comprar sobretot oli d'oliva, ja que al Sàhara els hi és "imprescindible". Tot el fons de diners actual el volen invertir en la caravana, però en necessitaran molts més, ja que la previsió és que sigui un viatge d'entre quinze dies i tres setmanes, en funció de la disponibilitat de les famílies. A més, com que es tracta d'una zona conflictiva, les qüestions de seguretat i logística seran complexes. Lluïsa Hurtado ha explicat que s'hauran de posar en contacte amb les delegacions del Sàhara a Catalunya i Madrid, perquè hauran d'anar acompanyats de militars.

El pitjor estiu dels infants sahrauís

"Estan passant un estiu horrorós". Així de clara s'ha mostrat Lluïsa Hurtado, per referir-se a la situació que estan vivint els infants sahrauís que no han pogut viatjar a Andorra. Suporten temperatures de fins a 56 graus, les quals els obliguen a estar-se pràcticament tot el dia dins de casa, sense poder sortir. Totes les famílies acollidores mantenen el contacte amb els nens i nenes i els seus familiars i asseguren que estan passant el pitjor estiu des de fa molts anys. A més, apunten que no han acabat d'entre perquè no han pogut venir i que el projecte s'hagi acabat de cop i volta.

A la darrera assemblea de l'Adsaps, les famílies d'acollida del Principat també van decidir que enviarien un paquet amb menjar i material escolar als seus nens i nenes, entre els mesos d'agost i setembre. Hurtado ha explicat que tenen molt de gènere d'una papereria que ha tancat i que els hi ha donat. Pel que fa a roba, els familiars d'acollida en van enviant al llarg de tot l'any.

Lluita contínua de l'Adsaps per les 'Vacances en pau'

Lluïsa Hurtado ha confessat que tirar endavant l'Associació d'Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí no ha estat fàcil. Encara que les coses es facin amb ganes, la presidenta ha assenyalat que els maldecaps que han anat sorgint han acabat oxidant l'engranatge, ja que el treball en equip és imprescindible. Les traves del Govern, a més, no hi han ajudat. Hurtado ha confessat que no hi ha mantingut cap més contacte des que es va saber que els infants no podrien viatjar aquest estiu. "No val la pena", perquè durant els últims anys ha demostrat que no tenia predisposició per intentar buscar solucions. L'última demostració, segons la màxima representant de l'Adsaps, va ser l'anunci d'aportar 15.000 euros per millorar l'alimentació dels animals del Sàhara Occidental. "Si ells consideren que les cabres són més importants que els infants, em sembla un tema bastant greu", ha conclòs. En cap moment van consultar la decisió amb l'associació, per conèixer la seva opinió.

Per últim, Hurtado ha volgut manifestar que "el teixit associatiu a Andorra és complicat" i que existeix una falta de compromís. En aquest sentit, ha recordat que no hi havia noves famílies d'acollida pels propers anys.

stats