Societat 24/04/2019

L'advocat de Rosell recrimina que “algú haurà de demanar disculpes”

Per altra banda, l'advocada Anna Solé, que porta el cas obert contra Besolí a Andorra, assegura que la sentència absolutòria tindrà una “incidència summament rellevant” en la causa al Principat

Miquel Margalef
4 min
Els advocats de Sandro Rosell i Joan Besolí,  Pau Molins i Andrés Maluenda, a l'arribada a la sala on s'ha dut a terme la roda de premsa. / Miquel Codolar (ACN)

Andorra la VellaCompareixença contundent a la vegada que molt satisfactòria dels advocats de Joan Besolí i Sandro Rosell, Andrés Maluenda i Pau Molins respectivament, arran de la sentència absolutòria que els dos exsocis han rebut aquest dimecres al matí. Després de 21 mesos en presó preventiva la sentència absolutòria ha donat la raó a la tesi que des del primer moment van presentar els dos principals acusats de la causa i per això l'advocat de Rosell, Pau Molins, ha criticat de manera molt dura el funcionament de la justícia en relació a la presó preventiva que la titllat de “desproporcionada, abusiva, injusta i innecessària”. Per aquest fet ha assenyalat que “algú haurà de demanar disculpes perquè el sistema judicial ha fallat”, tot i que en cap moment ha volgut avançar quins passos farà la defensa per rescabalar els drets de Besolí i Rosell ni si finalment es farà.

Molins s'ha emplaçat a esperar que la sentència sigui ferma, és a dir, veure si finalment la Fiscalia presentar recurs a la sentència i, si no ho fa, aleshores serà el moment de plantejar-se la possibilitat de presentar una demanda administrativa per mal funcionament de la justícia o una querella per abús de presó preventiva. L'advocat ha instat al “legislador i a la societat en general” a replantejar les condicions en què es pot dictar presó provisional i també ha demanat la necessitat de revisar l'existència de l'Audiència Nacional espanyola.

L'advocat de Rosell en tot moment ha apuntat que hi havia moltes altres maneres “menys perjudicials” per garantir que tant Besolí com Rosell no pugessin fugir i es pogués celebrar el judici. “Nosaltres en tot moment vam dir que no hi va haver comissions il·legals; la Confederació Brasilera de Futbol no és un ens públic, és una entitat privada, que va pagar per uns serveis i que no s'ha sentit perjudicada”, ha afegit el lletrat, al mateix moment que ha recordat que la sentència assumeix tot el relat fàctic presentat per la defensa i diu clarament que no hi ha hagut blanqueig de capitals ni organització criminal.

Precisament en aquest sentit, tant Molins com Maluenda, han criticat que des del primer moment en què es van detenir els dos acusats s'han presentat les mateixes proves en els escrits de defensa, però que no ha estat fins a la sentència que el tribunal les ha tingut en compte. “O ningú es llegia els escrits o atenien a altres raons que se m'escapen”, ha sentenciat Molins, que ha acusat la Fiscalia, a la jutgessa instructora, Carmen Lamela, i a la mateixa Audiència Nacional de fer “copia enganxa” dels informes presentats per la UDEF i la UCO, els òrgans judicials de la Policia Nacional espanyola i Guàrdia Civil. “Aquest és un cas paradigmàtic del que no ha de ser una instrucció penal perquè l'acusació i la instrucció no han estat correctes, han estat plenes d'irregularitats, sense control jurisdiccional i dirigides directament per la UDEF i UCO”, ha recordat l'advocat, que no ha descartat la hipòtesi que el fet d'haver presidit el Barça hagi pogut influir en la presó preventiva de Rosell, però ha afegit que no li pertoca a ell valorar-ho.

Finalment, ha assegurat que “el que he viscut els últims dos anys no ho havia viscut mai i no ho entenia, estava molt decebut pel sistema”. Malgrat això, ha apuntat estar “molt orgullós de la sentència” i ha apuntat que això demostra que el sistema funciona, ara “torno a confiar en la justícia perquè el més fàcil pel tribunal hagués estat cobrir el que s'havia fet anteriorment”, ha sentenciat.

Quin efecte pot tenir la sentència amb la causa oberta a Andorra?

Un cop arribada aquesta sentència, a Besolí encara li queda una causa oberta a Andorra on, igual que a Espanya, també se l'acusa d'haver blanquejat capital amb les comissions pels drets audiovisuals de 24 partits de la selecció brasilera de futbol. L'advocada de l'exconseller lauredià, Anna Solé, ha assegurat que Besolí està molt content i tranquil després “del calvari viscut” i que de cara a la setmana que ve es començaran a reprendre la defensa de la causa andorrana que encara es troba en procés d'instrucció. Malgrat això, ha assegurat que la sentència absolutòria tindrà una “incidència summament rellevant” en el cas obert al Principat. “Estic segura que Andorra també voldrà fer les coses ben fetes i no faltar a la veritat”, ha apuntat Solé.

Cinca, "satisfacció i alegria"

El ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca, ha celebrat que la sentència de l'exconseller comunal lauredià Joan Besolí sigui absolutòria en el cas que se seguia a l'Audiència Nacional espanyola contra ell, l'expresident del Barça Sandro Rosell i altres quatre acusats per blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal. “El sol fet que una persona que estava acusada de delictes molt greus sigui absolta, ja és positiu”, ha valorat el portaveu de l'executiu. D’aquesta manera, considera que la seva “honorabilitat” queda “lliure de tota sospita” i que podrà tornar a la “normalitat”, a la “seva vida” laboral i familiar, la qual cosa –ha conclòs– ha de “satisfer” a tothom.

“És una satisfacció i una alegria per ell i la seva família”, ha insistit Cinca, recordant, tal com ja ho havia fet en ocasions anteriors en què havia estat qüestionat sobre la situació de Besolí, que es tractava d’una actuació judicial en un altre país i que el Govern poca cosa podia fer més enllà del “suport”, ja que no es podia incidir de cap de les maneres en el procés i tampoc es tenia coneixement del dossier. Era, en definitiva, “un judici en un altre estat” amb unes acusacions fetes per persones d’altres estats que no eren l’andorrà, ha incidit.

stats