Societat 29/03/2022

Afers Socials aposta per crear més pisos amb serveis per retardar l'entrada als centres sociosanitaris

Pallarés ha expressat que es tracta d'una demanda que se'ls hi ha plantejat des de les associacions i les famílies

L. G.
3 min
La compareixença de la ministra d'Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, aquest dimarts al consell general.

Andorra la VellaEl ministeri d'Afers Socials, Joventut i Igualtat aposta per incrementar el nombre de pisos amb serveis destinats a la gent gran per retardar, en la mesura del possible, l'entrada de les persones als centres sociosanitaris i allargar la seva autonomia personal. Ho ha manifestat aquest dimarts la titular de la cartera, Judith Pallarés, qui ha comentat que es tracta d'una demanda que se'ls hi ha plantejat des de les associacions i les famílies i que té en compte les necessitats de les persones i la seva evolució al llarg de la vida. Tot i la voluntat per part de l'executiu, es tracta d'un projecte que es troba en un estat molt embrionari, ja que s'emmarca dintre del Pla Nacional Sociosanitari per a la Gent Gran, el qual s'està acabant de treballar amb els actors. "En relació amb les enquestes si el treball realitzat en el marc del Pla es recull que cada vegada la gent gran vol passar més temps a la seva llar", ha dit.

És per aquest motiu que Pallarés no ha pogut detallar quina és l'aspiració màxima del Govern, és a dir, quantes persones es podrien acollir a la iniciativa i on es podrien constituir aquesta mena d'habitatges adaptats als serveis i les necessitats de la gent gran. Ara com ara només hi ha un immoble a Ordino amb aquesta funció on viuen tres padrins, però Pallarés ha asseverat que des dels comuns hi ha interès a veure com es podria acollir el servei a les parròquies i ha avançat que diverses empreses privades "ens han visitat interessades en la iniciativa i amb projectes per rehabilitar edificis antics o aparthotels" I ha afegit que una de les opcions seria trobar un model "mixt" de gestió, el qual, als països de l'entorn, aporta bons resultats.

Una altra de les potencialitats que s'extreuen del pla és la voluntat d'implantar un centre de dia a totes les parròquies, un servei que en l'actualitat només ofereixen els comuns de Canillo i Sant Julià de Lòria, a banda del que gestiona la Creu Roja a Andorra la Vella. Es tracta d'una demanda de la Federació de la Gent Gran i que s'estudia des de l'administració i els comuns. D'altra banda, la ministra també ha mencionat la intenció d'evolucionar el Servei d'Atenció Domiciliària (SAD), fent que esdevingui un model de 24 hores d'atenció amb la col·laboració de totes les persones implicades, com són el servei, la família, els privats i la teleassistència, entre altres. "Cerquem un model de servei en xarxa a través del qual la persona pugui estar atesa al llarg de tota la jornada", ha indicat.

En referència a l'elaboració del Pla Nacional Sociosanitari per a la Gent Gran (2022-2024), la cap de l'àrea sociosanitària del ministeri, Montserrat Gil, ha explicat durant la compareixença que per esgrimir i acotar les necessitats s'han dut a terme diverses enquestes entre la població major de 70 anys, que suposa un 15,3% dels habitants del país, a través de les quals s'han detectat les debilitats, mancances, fortaleses i oportunitats del sistema actual, així com les apostes de millora d'aquest. D'aquestes, cal destacar la necessitat de promoure programes preventius, l'accés a les noves tecnologies, les quals suposen un impàs per la gent gran, un increment dels recursos i serveis que ara com ara es troben semi col·lapsats per les llistes d'espera i, sobretot, pal·liar la soledat.

Gil també ha enumerat els recursos i serveis a Andorra. D'aquesta manera, ha comentat que les residències assistides del país disposen de fins a 348 places, de les quals 225 són concertades, s'ofereixen 87 places en centres de dia, 61 de concertades. En relació amb el SAD, actualment l'utilitzen 327 usuaris, 550 padrins gaudeixen del servei de teleassistència de la Creu Roja. Als Casals parroquials hi assisteixen aproximadament uns 1.500 usuaris de mitjana al mes, hi ha 23 habitatges tutelats que donen servei a 49 padrins, dels quals només tres són els que s'adscriuen al servei del Govern i la resta es divideixen entre Clara Rabassa i Calones. Finalment, ha apuntat que s'han distribuït 241 productes de suport entre la població de major edat.

Tensió per l'increment de les tarifes dels centres sociosanitaris

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha aprofitat la compareixença de la titular de la cartera d'Afers Socials per qüestionar l'increment de les tarifes dels centres sociosanitaris, tot manifestant que l'executiu no ha tingut en compte les necessitats mitjanes de les famílies, el qual considera del tot desproporcionat i fora de l'abast d'un gran gruix de la població. Al seu torn, Pallarés s'ha escudat assenyalant que el ministeri no deixarà ningú a l'estacada, recordant que la partida d'Afers Socials és "incrementable, no té un límit", un fet que permet poder donar suport a tothom qui ho requereixi i compleixi els requisits. A més, ha posat de manifest que la voluntat de l'executiu és equilibrar el model i el sistema de pagament per adequar-lo a un principi de corresponsabilitat en funció del grau de dependència de la persona.

stats