Societat 29/11/2019

L’AFNA reclama descomptes en els tràmits administratius i en l'escolarització

L’associació, que s'ha reunit aquest dijous per primera vegada, es mostra satisfeta amb els nous canvis aprovats pel Govern referent a la família nombrosa

A. S.
3 min
Primera reunió de l'Associació de Famílies Nombroses d'Andorra. / A.S.

Andorra la VellaL'Associació de Famílies Nombroses d'Andorra (AFNA) es mostra satisfeta amb els nous canvis aprovats pel Govern, perquè tal com declara Jaume Pol, president de l'associació, s'han complert "els tres punts bàsics que vam demanar a la reunió" amb Víctor Filloy, ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut. Tot i així, des de l'associació reclamen algun tipus de descompte o de rebaixes pel que fa als tràmits administratius, com poden ser les renovacions dels passaports o en els abonaments del transport públic, i també en l'escolarització dels fills. "Actualment a Andorra no hi ha cap descompte", ha explicat el president, qui ha indicat que per a ells, la demanda final seria la creació d'un ministeri de Família o com a mínim, que hi hagués algun departament o alguna àrea destinada.

Tot i les demandes, l'associació es mostra satisfeta perquè en menys d'un mes, des de la reunió amb el ministre, ja hi ha hagut canvis. "Aquest fet pot ser per dues circumstàncies: o que realment hi hagi molt interès per part del Govern, o que han vist que hi havia moltes mancances", ha indicat Pol, qui entén que no es poden produir tots els canvis de cop. De moment, els tres punts bàsics que han aconseguit són: un carnet per a cada un dels membres de la família, que s'allargui el carnet de família nombrosa fins que el fill gran faci els 25 anys, i que el certificat de família nombrosa continui en vigor pels membres de la família fins que el darrer fill a càrrec compleixi les condicions d'edat establertes per la normativa. Pol ha remarcat que amb aquests canvis s'elimina la discriminació entre germans pel que fa al tema de descomptes i això ajudarà molt a les famílies en tema d'estudis a l'exterior, que és quan realment les famílies nombroses tenen avantatges.

Des de l'associació han assegurat que a partir d'ara s'aniran fent reunions periòdiques amb el ministre i han comentat que el proper dia 10 de desembre ja en tenen una altra. "Pretenem recordar de manera constant, tant al conjunt de la societat, com a l'administració, la nostra situació", ha destacat el president, qui ha afegit que volen ser un interlocutor vàlid amb el Govern perquè, fins ara, totes les demandes que es feien a l'administració pública es feien de forma individual i mai arribaven en lloc.

L'associació s'ha reunit per primera vegada aquest dijous al Centre cultural la Llacuna. "El punt important de la reunió ha estat aconseguir socis perquè fins ara no en tenim com a tal". Pol ha assegurat que aquesta primera reunió va ser una "prova de foc per veure el suport social i la força real que tenim". El preu de quota anual es col·ocarà en 25 euros i esperen que totes les famílies nombroses del país i també tota la gent interessada a ajudar el col·lectiu, es facin socis. D'altra banda, en la reunió s'han explicat els passos que s'han seguit fins ara, com la creació dels estatuts, les converses amb els diferents partits polítics i tota la feina i sensacions que tenen després d'aquests vuit mesos que fa que està creada l'associació. Pol ha indicat que la reunió ha estat una presa de contacte amb tota la gent interessada i que "com que encara no tenim socis, no podem aprovar res". Finalment ha conclòs indicant que l'objectiu és establir unes bases perquè de mica en mica es vagin acostant a les situacions que tenen els altres països i que, ara com ara, "encara estem a anys llum".

stats