Societat 29/05/2018

Aire deficient per la intrusió de pols africana

La contaminació puntual no ha suposat un risc per a la salut perquè les partícules eren naturals

Ana
1 min
Gràfic elaborat pel departament de Medi Ambient que mostra els pics de contaminació (línia blava) provocada per partícules naturals. / AIRE.AD

Andorra la VellaDivendres passat, una massa d'aire africana va arribar al Principat, plena de partícules de pols. El departament de Medi Ambient medeix el nivell de partícules a l'aire i en fa una mitjana cada 24 hores, que es publica al web www.aire.ad. Aquest dilluns, dia 28, el web va indicar que, segons les dades registrades per l'estació fixa d'Escaldes-Engordany, la qualitat de l'aire era "deficient", i se situava en un nivell 4 sobre 5, sent 1 "excel·lent" i 5 "dolenta".

El director de Medi Ambient, Marc Rossell, ha aclarit a l'ANA que no hi ha hagut cap risc per a la salut ja que, "segons la normativa europea, el nivell de partícules naturals no són contaminació". Les partícules eren pols del desert, no eren contaminants procedents dels fums dels vehicles, dels combustibles o de productes químics.

Rossell ha especificat que, en realitat, només hi va haver dos pics puntuals amb el nivell de partícules alt, segons revela el gràfic que s'actualitza constantment amb les dades que recopilen les estacions que mesuren la qualitat de l'aire. La mitjana, però, es fa cada 24 hores i, per tant, durant tot el dilluns l'índex de l'aire va sortir com a deficient, ja que el diumenge dia 27 es van registrar els màxims pics de partícules.

El director de Medi Ambient ha precisat que sempre que hi ha aquesta pols a l'ambient, que és com una calitja, plou, i sembla que plogui fang. Les últimes pluges han netejat completament l'ambient i la qualitat de l'aire ara és bona.

stats