Societat 06/07/2020

"Al Segrià hi ha contagi comunitari"

La consellera de Salut de Catalunya diu que la situació a les comarques veïnes és "estable"

Ara
3 min
Controls dels Mossos en els accessos al Segrià, aquest cap de setmana / SANTI IGLESIAS

LleidaLa consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat a Catalunya Ràdio que la traçabilitat de contagis al Segrià es manté, però també ha dit que hi ha contagi comunitari i que, per això, calia actuar. Ha assegurat que s'usa com a indicador la població habitual de la zona i no la que s'incrementa per la campanya de la fruita i que s'hi ha vist un "creixement fort" de casos. Avui, ha apuntat, no es descarta allargar el confinament més enllà dels 15 dies: "Ho veurem dia a dia. L'anàlisi es farà als 7 i als 14 dies". Ha dit que a l'Hospital Arnau de Vilanova les hospitalitzacions han crescut en una setmana de 18 a 24 i que això evidencia que no s'està doblegant la corba. Ha explicat que la carpa que s'ha instal·lat no és un hospital de campanya, sinó un lloc on separar casos de covid de la resta d'urgències.

Vergés ha apuntat que la situació a la comarca és preocupant però que no és la mateixa que hi havia al març i que, per això, no s'ha fet confinament domiciliari. "Necessitem abaixar l'activitat social", ha reiterat, i ha assegurat que si s'apliquen totes les mesures es pot arribar a controlar-ho bé. Vergés ha defensat que el sistema de fases ja estava "obsolet".

Antoni Trilla, cap de medicina preventiva de l'Hospital Clínic, ha dit en una entrevista a RAC1 que tot i que en un inici s'ha dit que el confinament de la comarca del Segrià serà de 15 dies, es pot allargar en funció de com avanci el virus. "No vol dir que siguin només 15 dies, sinó que poden ser més, com que d’aquí 15 dies no hi hagi casos, això no és així. Cal veure el comportament del virus, veure la incidència, i llavors veure com es pot sortir d’aquest confinament", ha comentat el doctor Trilla, que sobre la situació actual ha dit que és "incerta". "La situació és diferent i millor de la que teníem abans, però ara el virus s’ha escapat i això és un problema per a nosaltres. Cal fer que el brot no es descontroli. Si això s’aconsegueix, no caldrà fer res més. Però no es poden descartar les altres mesures, perquè no sabem com respondrà el virus a les mesures que s’han pres fins ara. Esperem que la cosa vagi bé, però la situació és incerta i cal anar dia a dia, avançant pas a pas i fer retrocedir el virus per tornar a la fase de la represa", ha apuntat.

Quant a les crítiques a la manera com es va informar del confinament, Vergés ha defensat que els confinaments obliguen a una decisió, execució i comunicació "bastant alhora" i que, per això, s'ha comunicat amb tan poc temps. La consellera ha assegurat que ho han explicat fins on han pogut per no criminalitzar col·lectius i persones. Pel que fa a la zona de Guissona i al cas concret de BonÀrea, ha dit que la situació és "estable", i ha assegurat que hi ha col·laboració amb l'empresa. "Tenim una situació molt estable en llocs com Cervera, gens semblant a la del Segrià", ha apuntat.

La consellera ha remarcat, també, que el govern espanyol "té responsabilitat" davant l'arribada de moltes persones als municipis per a la campanya de la fruita. "Només volen treballar i hi hem de posar condicions de dignitat, i la primera passa per poder regularitzar aquestes persones i aquí l'Estat hi té un paper important i no l'està jugant". En aquest mateix sentit, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha afegit, també a Catalunya Ràdio, que aquesta nit hi ha hagut 194 persones dormint en pavellons i que d'aquestes només 19 tenen un contracte. La majoria de les altres –ha apuntat– no tenen papers i, per tant, "per a l'Estat no existeixen".

stats