Societat 13/05/2018

El Japó, el país no europeu que aporta més participants a l'AUTV

La competició va comptar l'edició passada amb corredors arribats de països llunyans com la Guaiana Francesa, Martinica, Reunió i Tajikistan

ARA Andorra
2 min
Últim corredor de la Ronda dels cims passant per la Collada dels Meners / AUTV

Andorra la VellaL'Andorra Ultra Trail Vallnord és, cada any que passa, una competició més internacional. A la novena edició, la de l'any passant, hi van participar corredors procedents de cinquanta països diferents, arribats de punta a punta del món.

Evidentment els països propers són els que aporten un nombre més gran de corredors. Espanya és el país amb més participants, amb 1.142 corredors del total de 3.210 de l'edició de l'any passat (un 35%); seguit de la pròpia Andorra; amb 768 corredors; França, amb 731 i Portugal, amb 89. Curiosament, el quart país que aporta més participants és també dels més llunyans: el Japó. Fins a 63 l'any passat, superant als alemanys (55), belgues (43), italians (37), anglesos (38) o txecs (28).

La febre dels japonesos per l'AUTV ha seguit un creixement força exponencial les darreres edicions. El 2012 no en va venir cap, el 2013 tretze, el 2014 nou, el 2015 quinze, el 2016 41, i el 2017 aquests 63 ja esmentats. Per al 2018, i quan encara estan obertes les inscripcions per a algunes de les curses, ja hi ha 55 corredors japonesos inscrits.

En aquesta Edició X, a l'espera de tancar inscripcions, es manté la tendència que els espanyols són els més nombrosos, tot i que els segons ja no són els andorrans, sinó els francesos. De moment ja hi ha 2.539 corredors apuntats, però hi ha places fins a les 3.200. Les inscripcions per a la cursa Eufòria estan enguany una mica per sota de les de l'any passat –tal com també va passar en el seu moment amb la segona edició de la Ronda dels cims–, perquè perquè alguns participants de l'edició passada, tot i haver competit en proves de més llargada, no s'esperaven tanta tecnicitat del terreny.

En qualsevol cas, l'AUTV és un esdeveniment que sedueix a atletes de tot arreu, també de països llunyans i poc coneguts al nivell d'Andorra. El que demostra que ja es pot parlar d'una competició de prestigi internacional. L'any passat hi van participar corredors de països com la Guaiana Francesa, Martinica, Reunió i Tajikistan. I en edicions anteriors també han tastat la duresa de les muntanyes andorranes corredors procedents de països com Gabon, Madagascar, Nepal o els Emirats Àrabs, i d'altres arribats de països molt poc coneguts com Nova Caledònia o Mayotte.

stats