Societat 28/09/2019

Fèlix Àlvarez: "Volem començar de zero"

El nou president de la FAF promet treballar intensament per la millora del futbol al país

Carles Alonso
5 min
El nou president de la Federació Andorrana de Futbol, Fèlix Álvarez. / C. A.

Andorra la VellaEl 12 de setembre, va ser escollir en votació assembleària, per 21 vots dels 29 totals com a nou president de la Federació Andorrana de Futbol (FAF). No abordem el passat, perquè ja se n'ha parlat prou. Exjugador de la selecció nacional, Fèlix Àlvarez explica les seves idees per la que ha de ser la "nova FAF".

Ha pogut fer una valoració de com està la situació?

Estem treballant per conèixer de la manera més precisa com està la FAF. De tot el que ha sortit a la premsa des d'aquest estiu fins ara, cal saber què és veritat i què no.

El que segur que sap és la idea que té per a la FAF?

Tenim temes prioritaris que volem tirar endavant com més aviat millor, com el tema dels camps. És un gran problema que tenim. Hi havia un projecte que ja s'havia iniciat a Encamp i el volem reactivar per seguir amb ell.

Només els camps?

No. Un altre projecte en el qual treballarem serà el de potenciar la base, tant en futbol com en futbol sala. Creiem que ha anat evolucionant bastant bé però hauríem d'intentar millorar-la encara més. Per aquest motiu serà molt important tenir una bona col·laboració amb els clubs.

Que vol dir això?

Doncs que els equips de la FAF que juguen a un nivell superior que a la lliga andorrana no tancaran cap porta a ningú. Tot el contrari, jo ho veig com una sortida a aquells joves que disputen en els seus clubs per jugar a un nivell superior.

Com valora la feina feta amb la base?

Bona. En els últims anys s'han creat els equips de sub-15 i sub-17 que, juntament amb els ja existents del sub-19 i el sub-21, fan que l'estructura vagi augmentant i evolucionant, també en seleccions de futbol sala i futbol femení.

Quina idea té per a la FAF del futur?

Una de les idees seria separar les partides pressupostàries que van destinades als clubs i les que van destinades a la gestió pròpiament de la federació. Aquesta és una de les inquietuds que tenen els clubs. Les subvencions que reben de la UEFA arriben a l'octubre, i ells comencen a l'agost, és per aquest motiu que la FAF sovint avança diners perquè puguin començar la temporada o fer fixatges.

Però això significa modificar conductes?

Més que conductes, tancar i ser transparents amb els circuits que portem a terme. Caldrà mirar de tancar els circuits per fer el lliurament de les subvencions i que ningú surti perjudicat; fins i tot puc dir que el que s'està fent ara, cal revisar-ho per rectificar-ho o millorar-ho.

Però la FAF ajuda als clubs en la gestió?

Més que de la FAF directament, hi ha una ajuda important de la UEFA i la FIFA, que són les auditories tant econòmiques com de processos que obliguen als clubs a adaptar-se a les instruccions que van donant, sense adonar-se que hi ha una actualització constant.

Però vist que els directius dels clubs de futbol són tots amateurs, no creu que des de la FAF se'ls hi hauria de donar una ajuda?

Estem pensant incorporar una figura que tingui com a funció ser el vincle entre els clubs (aquesta també ha estat una reclamació feta per molts clubs) per així intentar millorar la comunicació i solucionar molts dels problemes que hi havia fins ara.

El cara a cara és fonamental...

I tant. Però amb això dels nous sistemes de comunicació, com la intranet, diria que ens hem oblidat una mica del cara a cara. No tothom domina internet. La intranet està molt bé, però crec que s'ha de recuperar el contacte.

Això significa que està obert a reunir-se amb tots els clubs que li demanin?

Completament. Estic obert a rebre tots els presidents per saber el que els hi preocupa, el que necessiten, com els podem ajudar i quines propostes poden fer per millorar el futbol andorrà entre tots.

Però no els visitarà els caps de setmana?

La nostra idea és la d'anar a veure el màxim de partits possibles, tant de futbol com de futbol sala, per copsar en primera persona les problemàtiques que pateix el nostre esport.

No li sap greu tot el que s'ha dit i s'ha escrit?

No entraré a valorar-ho perquè, primer de tot, jo crec amb la presumpció d'innocència. El que sí que tinc clar és que la imatge del futbol andorrà ha quedat molt malmesa per tot el que ha sortit, que pot ser veritat o no.

Quina solució hi veu per netejar aquesta mala imatge?

La millora del futbol, la nova manera de fer, que no significa que l'anterior fos dolenta; en definitiva, la nova època ha de contrarestar la mala imatge que s'ha donat.

Tot i això, no tot haurà estat dolent de la feina de les altres juntes?

Per descomptat que no. A mi m'han titllat com el continuista de Tomàs Gea i no és així. Hi ha coses que estic d'acord amb com les ha fet i en d'altres no. Cal destacar la tasca que va fer la junta anterior i les anteriors en millorar en infraestructures; tots sabem la problemàtica que hi ha per trobar espais per fer camps de futbol a Andorra i la millora dels camps de futbol sala.

L'arbitratge és una altra de les assignatures pendents?

A veure, treballarem per la millora del nostre arbitratge, ja que és una de les queixes que hem tingut, argumentant que no va lligat a la millora tècnica dels equips. Cal posar-los eines, donar-los formació i fer seguiment; s'ha fet però també caldria conscienciar als jugadors perquè milloressin la seva actitud.

Tenim 18 equips de futbol i 12 de futbol sala en les set parròquies. Els camps són els que són. No limita això a la millora dels nostres jugadors?

Pel que fa al futbol sala tenim bastants pavellons però s'han de compartir amb altres esports, en el cas del futbol no hi ha terrenys assequibles econòmicament per poder fer camps de futbol. Ara, per exemple, estem buscant un terreny a Sant Julià de Lòria i no ens encaixa en els pressupostos que tenim. Seria ideal que hi hagués a cada parròquia, com a mínim, un camp de futbol, però ja dic que això és molt difícil perquè no hi ha terrenys per construir-los i el que hi ha, el preu del metre quadrat és desorbitat.

Parlant dels camps, com està el de la Massana?

Està en construcció. En un principi el terreny de joc estarà llest per jugar el febrer del 2020. Quan puguem utilitzar aquesta instal·lació tindrem més facilitat per repartir horaris per entrenaments i per organitzar la lliga.

Tenint el problema dels camps i jugant la majoria de clubs en els camps de la Borda Mateu, no se li genera una preocupació cada cap de setmana si passés quelcom a la seva instal·lació quan no juguen els seus equips?

La veritat és que sí. Si passés alguna cosa greu, caldria veure i analitzar de qui seria la responsabilitat civil, però està clar que és un problema.

Se li gira molta feina...

Sí molta, però tinc clar que soc un home de futbol i treballaré intensament per la millora d'aquest esport al país. Comença una nova època i tenim la voluntat de començar de zero, perquè el futbol andorrà creixi i evolucioni com tots els practicants i amants d'aquest esport es mereixen.

stats