Societat 02/10/2019

L'USdA denuncia que Andorra "agonitza"

El sindicat envia una carta al ministre Filloy proposant solucions al problema del lloguer de l'habitatge

Ara Andorra
3 min
El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach / ANA

Andorra la VellaLa Unió Sindical d'Andorra (USdA), de la mà del seu secretari general, Gabriel Ubach, demana al Govern mesures urgents de contenció amb els preus del lloguer de l'habitatge. Segons el comunicat enviat als mitjans de comunicació, l'USdA anomena com a "fracàs" la llei òmnibus promulgada pel Govern. En el mateix comunicat s'indica que "els preus no deixen d'augmentar, amb el consegüent perjudici per a les famílies que veuen com l'habitatge es converteix en el seu taló d'Aquil·les econòmic, així com per les empreses del país, que no aconsegueixen fidelitzar la seva mà d'obra obtenint una rotació de personal no assumible, veient impossible compatibilitzar els salaris amb el preu desorbitat purament especulatiu i l'alt cost de la vida a Andorra".

En el mateix comunicat l'USdA indica que "Andorra agonitza, les famílies andorranes estan arribant als seus límits, les empreses andorranes no tenen treballadors, els nostres avis han d'emigrar deixant enrere fills i nets; i el prestigi del país se'n ressent dolorosament".

Per la Unió Sindical d'Andorra la solució a aquest problema passa per "augmentar salaris i pensions un mínim de 20%, creant pisos de protecció oficial i si per això cal modificar la Llei del sòl, ja estem tardant". L'USdA indica també que "estan en construcció més de 1.000 pisos, tots d'alt estànding amb un preu mínim de 300.000 euros" i es pregunta: "Quin treballador cobrant de mitjana 1.500 euros, en el millor dels casos, podrà optar a aquests preus?".

Segons el sindicat, "l'objectiu hauria de ser que un mínim de 300 d'aquests pisos fossin de protecció oficial, a un preu màxim de 180.000 euros un pis d'uns 100 m²; és a dir a 1.800 euros el m² i no a 3.000 euros de mitjana que es troben avui en dia". Per promoure els pisos de lloguer de caràcter de protecció oficial, segons l'USdA, "cal enllestir en un màxim de tres mesos un registre de la propietat actualitzat, i això s'aconsegueix obligant a tots els propietaris (particulars, bancs, fons voltors i altres) a inscriure els seus béns amb un termini de tres mesos; passat aquest termini, aplicant una sanció d'un 5% del valor de l'immoble. Després s'ha d'imposar via impostos tot immoble que superi els 7 euros el m² de lloguer, un pis de 100 m² no pot costar 1.500 euros (despeses apart) sinó com a màxim 700 euros".

"La responsabilitat de tornar a la normalitat tota aquesta situació es troba en les vostres mans", indica l'USdA adreçant-se al Govern, per després afegir que "esperem que feu passar l'interès de les famílies, empreses i d'Andorra per damunt dels interessos privats que han tingut una gran influència aquests darrers temps".

Segons el comunicat que també s'ha enviat al ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, indica que "la pilota es troba sobre la vostra teulada, de vós depèn. No compartim en absolut la decisió que autoritza a algú que faci obres en un edifici a poder augmentar el preu del lloguer; si en un edifici es canvia l'ascensor amb 40 anys d'antiguitat, no es pot considerar una obra; a diferència d'un edifici que no en tingui i se'n posa un, si és una obra perquè és una millora a l'edifici, ni tampoc si es pinta una escala o es rehabilita la façana si fa anys que no es fa". L'USdA afegeix que "estem d'acord en obres que millorin les prestacions de l'edifici però no en les deterioracions produïdes pel temps. Tampoc estem d'acord a fer que un propietari pugui rescindir el contracte quan reclami l'immoble per un familiar" i es fa la pregunta: "Qui controlarà que això sigui així?". El sindicat clou el seu comunicat assegurant que així "es dona peu a la picaresca. No pensem que aquestes mesures aportin cap solució, ni a curt ni a llarg termini al greu problema de l'habitatge a Andorra".

stats