Societat 18/12/2018

Andorra Airlines encara confia en volar des de la Seu tot i assegurar que ha estat estafada

Ha iniciat converses amb nous inversors per poder operar des de l'aeroport Andorra-la Seu, que poden acabar implicant que traslladi la seva raó social al Principat

Clara Garnica
2 min
Els promotors de l'aerolínia, Bigas, Oliveira i Soriano amb el cap d'operacions, Carles Collado. /ARA

Andorra a VellaAndorra Airlines, aerolínia amb capital espanyol liderada per l'empresari Jordi Soriano i per Heloísa Oliveira, assegura que no ha tirat la tovallola de fer realitat el seu projecte, iniciat el 2016, d'oferir vols regulars a capitals europees des de l'aeroport d'Andorra-la Seu. Però necessita capital per dur-ho a terme, prop de 5 milions d'euros, i fins ara no ho ha aconseguit. En aquest sentit, denuncien que s'han vist involucrats en "alguna cosa semblant a una estafa" en què podrien veure's afectades d'altres empreses, ha exposat Soriano. No descarten emprendre accions legals.

La cronologia dels fets és la següent, sempre segons l'opinió de l'empresa. Fa prop de dos anys Andorra Airlines va arribar a un acord amb el grup inversor VGL Investments per rebre un préstec de 5 milions, que a la vegada implicava un acord amb la societat espanyola Krobery, que actuava com a mediador. Però aquests diners mai van arribar. Amb tot, es va seguir donant confiança a Krobery, empresa de Jordi Surroca, per tancar un altre préstec per valor d'1,18 milions i almenys poder arrancar el projecte de vols comercials des de l'aeroport alturgellenc. "Tot i la signatura, en cap moment es va rebre l'esmentada transferència", lamenten.

Arribats a aquest punt, es va arribar a un tercer acord entre els mateixos implicats: que una societat barcelonina comprés part de l'accionariat d'Andorra Airlines i hi fes l'aportació econòmica per garantir la viabilitat de l'empresa. Però el termini per plasmar-ho va expirar el 30 de setembre, "sense que s'hagi materialitzat".

Per tot plegat, Andorra Airlines ha donat quinze dies més de termini per consolidar aquesta entrada al seu accionariat. Però si no es duu a terme, hi ha una via alternativa, ha assegurat Soriano, concretament un inversor de fora d'Espanya però que treballa en temes relacionats a l'estat veí. Aquests inversors, ha informat, van estar a Andorra aquest dilluns i van aprofitar la seva estada per visitar l'aeroport d'Andorra-la Seu, per comprovar-ne la seva viabilitat. Si finalment es materialitzés aquesta alternativa, molt probablement Andorra Airlines traslladaria la seva seu social al Principat, ha indicat Soriano.

La companyia assegura que tot aquest 'culebrot' "ha afectat els seus accionistes" amb la pèrdua en algun cas de "patrimoni personal". Però "seguirem lluitant per obenir inversors", han garantit.

stats