Societat 25/10/2018

Andorra cau dos llocs en la classificació de llibertat de premsa de Reporters sense fronteres

Passa del 35è de l'any passat al 37è i es posa en relleu la dependència de poders econòmics, polítics i religiosos

ARA Andorra
1 min
Andorra cau dos llocs en la classificació de llibertat de premsa de Reporters sense fronteres. / REPORTERS SENSE FRONTERES

Andorra la VellaReporters sense fronteres ha fet públiques les dades corresponents a l'estat de la llibertat de premsa a Andorra. Respecte de l'any passat, el país cau dues posicions en la classificació mundial passant del lloc 35 al 37 d'un total de 180 estats. En l'informe fet públic es posa en relleu que els mitjans són molt dependents dels poders econòmics, polítics i religiosos.

D'aquesta manera, s'assenyalen com a principals punts negres la "forta recurrència" als conflictes d'interès i les dificultats que tenen els periodistes per informar sobre les activitats dels bancs. També es posa en relleu que malgrat Andorra no és membre de la Unió Europea, els periodistes que hi treballen ho fan en condicions similars a les dels països veïns. Es remarca a més que tot i que no hi ha una llei específica que els empari poden preservar la confidencialitat de les seves fonts en virtut del principi del secret professional. En aquest sentit, torna a fer esment, com ja ho va fer en l'informe de l'any passat, a la llei del 2014 de protecció civil als drets a la intimitat, a l'honor i a la pròpia imatge, que crea una responsabilitat civil per als periodistes.

La classificació torna a estar encapçalada per Noruega, seguida de Suècia. Pel que fa als països veïns, cal destacar que Espanya ocupa el lloc 31 i França el 33. En el cas d'Espanya també cau dos llocs en la classificació mentre que en el cas del país veí del nord, puja sis llocs, ja que l'any passat ocupava el 39è.

stats