Societat 17/09/2019

Andorra vol conscienciar els infants sobre l’Alzheimer

En el marc del dia mundial, el 21 de setembre, la narradora Carolina Caubet explica, en sessions a les biblioteques comunals, tres contes perquè els més petits comprenguin la malaltia

A. S.
2 min
Carolina Cagut durant la sessió que es va dur a terme al Pas de la Casa. / FACEBOOK COMÚ D'ENCAMP

EncampLa narradora Carolina Caubet ha organitzat diverses sessions a les diferents biblioteques comunals del país per “conscienciar sobre l'Alzheimer i que els infants puguin entendre millor que és aquesta malaltia i la situació familiar que es viu”. A partir de tres contes, la narradora pretén mostrar als més petits com es viu amb la malaltia i també explicar que, de moment, no té remei. Segons Caubet, del que es tracta és “de fer-los-hi entendre la situació i ensenyar-los que si tenen alguna persona així a la família, han d'aportar-li vitalitat”.

Els tres contes que narra expliquen diferents situacions de com es pot expressar l’Alzheimer. El primer dels contes es titula ‘La meva àvia té alzz... no sé que’, i narra la relació d’una nena amb la seva àvia, fins que la nena s’adona que la padrina ja no és la de sempre. El segon conte s’anomena ‘Els descuits del meu avi Pere’ i explica com un nen troba una solució per al problema del seu avi, que consisteix a fer els deures tots dos junts, així mentre el nen ho fa, el padrí també repassa i estudia. Ja l’últim conte que es narra en aquestes sessions és ‘La padrina necessita petons’, en el qual una nena es troba contrariada perquè l’àvia va a viure a casa seva i li agafa part del seu espai, però finalment veu que l’àvia necessita estar allà amb ella i acaben jugant juntes. A l’acabar les sessions, Caubet sempre ensenya les il·lustracions dels contes als infants perquè “els ajuda a entendre-ho millor”.

Aquests actes que fa Caubet són totalment gratuïts i en pro de l’Associació d’Andorra per la Malaltia de l’Alzheimer. De moment ja ha realitzat dues sessions, una al Pas de la Casa i l’altra a Sant Julià de Lòria, on ha tingut una bona rebuda per part dels infants. Caubet reconeix que durant les sessions ha vist que als menors de 8 anys els hi costa “entendre la problemàtica i es troben dispersats”, però els que són més grans d’aquesta edat, en surten “conscienciats i es mostren atents”.

Aquest dimarts també s’havia de fer la sessió a Encamp, que finalment ha estat suspesa, i de cara a finals d’aquesta setmana i durant la vinent es farà la sessió a quatre parròquies més. El dia 19, Caubet estarà a Ordino, el dia 20 a Andorra la Vella, el 26 a Canillo i el 27 a Escaldes-Engordany. Totes les sessions seran a les 18 hores a les respectives biblioteques comunals de cada parròquia.

stats