Societat 23/08/2017

Andorra, destinació turística per "gaudir de la temperatura"

La Unió Hotelera espera tancar l'estiu amb bons resultats, i amb un augment del turista espanyol, francès i rus

M. T.
2 min
Turistes entrant en un hotel d'Escaldes-Engordany / D.R.

Andorra la VellaDesprés de les xifres d'ocupació rècord del mes de juliol (65,3% de mitjana), la Unió Hotelera espera repetir els bons resultats també aquest mes d'agost. L'objectiu és poder superar el 75,7% de mitjana d'ocupació que es va registrar l'agost de l'any passat. El president de l'entitat, Manel Ara, ha explicat que, gràcies a la recuperació econòmica que viu Espanya, els establiments hotelers noten que "la gent torna a fer vacances", tot i que les motivacions que els porten a Andorra són múltiples i no únicament centrades en les compres com fa uns anys.

Així, i especialment en un estiu de temperatures rècord, els hotelers constaten que una de les motivacions dels visitants a l'hora de passar uns dies al Principat -sobretot catalans i espanyols- és el fet de poder gaudir d'una calor més moderada, gràcies al clima d'alta muntanya que ofereix el país, que permet dur a terme unes vacances actives i, sobretot, "dormir tranquil·lament". Manel Ara també assegura que la clientela busca alternatives fora de les compres, per gaudir de la natura, fer rutes de muntanya o d'altres activitats a l'aire lliure, i fins i tot s'interessen pels atractius turístics o culturals que poden trobar a la part francesa. Un altre dels atractius en alça és el turisme gastronòmic.

Amb tot, si fa dècades a l'estiu els turistes podien fer estades de 10 dies o més, actualment la mitjana de pernoctacions és de 2 o 3 nits, per sota de les 4 o 5 nits que es feien just abans de la crisi econòmica. Ara reconeix, a més, que aquesta tendència difícilment es recuperarà, perquè l'atractiu comercial d'Andorra ha canviat i els hàbits de compra de la gent s'han modificat.

Pel que fa al mes d'agost, Manel Ara ha assegurat que, tot i que encara no disposen de xifres, les sensacions són bones i els fan augurar que es tancarà el mes amb una bona ocupació. De fet, el president de la Unió Hotelera ha destacat la gran contribució que hi ha fet el pas de la Vuelta a Espanya que, tot i que no té un impacte tan important com el Tour de França, "les ocupacions han estat molt bones, almenys a les parròquies centrals".

Augment del turista francès i rus

A banda de la millora que s'ha experimentat amb el visitant espanyol, el president de la Unió Hotelera també ha assegurat que aquest estiu s'han aconseguit captar més clients provinents de França, i també de nacionalitat russa. Pel que fa a aquest darrer cas, tot i que el gruix més important de russos visita Andorra a l'hivern, la Unió Hotelera considera que s'han recuperat les xifres de visitants que tenien a l'estiu abans de la crisi d'aquest mercat.

Preocupació per la baixa ocupació a Sant Julià

Les parròquies que acostumen a registrar una millor ocupació durant l'estiu són Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Manel Ara ha indicat que preocupa sobretot la situació del sector a Sant Julià de Lòria, per les baixes ocupacions que fa temps que registra durant tot l'any. A l'estiu, també es passa malament al Pas de la Casa i a la parròquia de Canillo, fins al punt que alguns establiments opten per no obrir, perquè "amb ocupacions mínimes hi perden diners".

stats