Societat 08/05/2019

Andorra participa en la primera reunió del Programa iberoamericà sobre les persones amb discapacitat

La delegació andorrana ha presentat la temàtica principal de la reunió de ministres d’Afers Socials que tindrà lloc a Andorra a l’octubre

Agència Ana
2 min
Les autoritats d’Argentina, Andorra, Costa Rica, Equador, España, Mèxic i Uruguai. / SFG

QuitoUna delegació d’Andorra, encapçalada per la coordinadora d’Afers Socials, Mercè Pascual, ha participat aquesta setmana en la primera reunió del Programa iberoamericà sobre els drets de les persones amb discapacitat juntament amb autoritats d’Argentina, Costa Rica, l'Equador, Espanya, Mèxic i l'Uruguai.

El programa, que va ser aprovat en la 26a Cimera de caps d’Estat i de govern celebrada a la Antigua Guatemala el mes de novembre, ha celebrat el seu primer Comitè Intergovernamental els dies 6 i 7 a l'Equador. En aquesta primera reunió, els set països participants han aprovat els documents que regulen el funcionament del programa. També s’ha elegit Equador com a país que ostenta la presidència del programa i l'ONCE com a organisme que desenvoluparà la tasca d’Unitat Tècnica.

El programa contempla sis línies d’acció que tenen per objectiu promoure els drets i la igualtat d’oportunitats entre les persones que tenen alguna discapacitat: dades i estadístiques, igualtat i no discriminació, educació, treball i protecció social, empoderament de les organitzacions de persones amb discapacitat, i salut. Actualment, a Iberoamèrica viuen 90 milions de persones amb discapacitat, entre els quals els índex d’alfabetització, d’accés al mercat de treball i a la salut són sensiblement inferiors a la resta de ciutadans.

La Secretaria General Iberoamericana va anunciar dimarts la creació del primer programa sobre els drets de persones amb capacitats especials, que busca la plena inclusió dels 90 milions d'habitants que viuen amb alguna discapacitat a la regió.

El pla, que busca promoure la plena inclusió política, econòmica i social de les persones amb discapacitat a Iberoamèrica, és la primera iniciativa en el món d'aquest tipus en què els set països s'han compromès a afrontar aquests reptes.

La constitució del Programa Iberoamericà sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, la presidència del qual estarà a càrrec de l'Equador i la unitat tècnica de l'ONCE, va ser acordada durant la 26a Cimera iberoamericana de caps d'Estat i de Govern celebrada a Guatemala al novembre de 2018 .

En aquesta ocasió, els 22 països que integren el grup iberoamericà van decidir impulsar una iniciativa adreçada a les persones amb discapacitat per a contribuir a la seva inclusió a través de polítiques públiques que garanteixin el ple gaudi i exercici dels seus drets.

El programa té sis línies d'acció: dades i estadístiques, igualtat i no discriminació, educació, ocupació i protecció social, empoderament de les organitzacions de persones amb discapacitat, i salut.

D'altra banda, la reunió de ministres d’Afers Socials de la Conferencia Iberoamericana tindrà lloc a Andorra a l’octubre i es centrarà en les persones amb discapacitat

La delegació andorrana ha presentat a la resta de països membres del Programa iberoamericà de persones amb discapacitats la temàtica principal de la reunió de ministres d’Afers Socials de la Conferència Iberoamericana que tindrà lloc a Andorra a l’octubre. La ministerial tindrà com a títol 'Innovació en l’àmbit de la discapacitat' i el programa de persones amb discapacitats hi presentarà els seu treball. La reunió ministerial de la tardor s’emmarca dins del calendari de reunions de la Secretaria Pro Tempore de la Conferencia Iberoamericana que ostenta Andorra durant el 2019 i 2020, que té com a lema 'La innovació per al desenvolupament sostenible-Objectiu 2030'. Les reunions ministerials han de servir per preparar la 27a Cimera de Caps d’Estat i de Govern de la Conferencia Iberoamericana que tindrà lloc a Andorra a la tardor del 2020.

stats