Societat 15/11/2015

Andorra se solidaritza massivament amb París

Centenars de persones omplen la plaça Lídia Armengol en la concentració organitzada pel Govern i el Consell General. Els assistents encenen espelmes, canten La Marsellesa i mostren banderes de França en condemna pels atemptats d'aquest divendres

Ana
4 min
Concentració de condemna pels atemptats de París / M.G.C. (ANA)

Andorra la VellaCentenars de persones s’han aplegat aquest diumenge a la plaça Lídia Armengol per condemnar els atemptats d’aquest divendres a París. L’acte, ple d’emotivitat i solemnitat, ha estat organitzat pel Govern i el Consell General conjuntament i ha comptat amb la participació de les màximes autoritats del país, incloent-hi el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, el cap de Govern, Toni Martí, el síndic general, Vicenç Mateu, el cap de gabinet de la Representació del copríncep francès, Pascal Escande, l’ambaixadora de França, Ginette de Matha, membres de totes les corporacions comunals, consellers generals de les formacions polítiques i representants d’altres institucions del país.

Els ciutadans han dedicat un minut de silenci als 129 morts dels diferents atacs terroristes que s’ha trencat amb un llarg aplaudiment unànime. Els Petits Cantors del Principat d’Andorra han interpretat el tema d’ABBA ‘I have a dream’ amb un acompanyament al piano i en acabar l’acte han cantat ‘La Marsellesa’, l’himne nacional de França, al qual s’han sumat nombrosos assistents. Els membres de les formacions polítiques amb representació al Consell General, del Govern i de la sindicatura han condemnat els successos enèrgicament i han insistit en els lligams d’Andorra amb França “històrics, pel Coprincipat, pel veïnatge, per la cultura”, com ha dit el ministre Jordi Cinca, que han provocat la solidaritat massiva del poble andorrà.

Alguns assistents a la concentració silenciosa celebrada aquest diumenge a la plaça Lídia Armengol ho han fet amb banderes de la República Francesa, mentre que altres ho han fet aguantant espelmes entre les mans, tothom s’ha mostrat solidari amb els esdeveniments que van colpir París aquest divendres al vespre. L’ambaixadora de França, Ginette de Matha, s’ha mostrat especialment afectada, mentre agafava la mà del cap de Govern, Toni Martí, durant els breus minuts que ha durat l’acte. No hi ha hagut cap parlament, només la interpretació dels Petits Cantors del Principat d’Andorra i la presència, protocol·làriament repartida, de les autoritats i el poble andorrà.

La subsíndica general, Mònica Bonell, ha explicat que l’afluència massiva a l'esdeveniment –la qual ha celebrat– respon als lligams de l’Estat andorrà amb el país veí, però que “també serveix per veure la realitat dels països on hi ha guerra, no som conscients del que està passant fins que et toca de molt a prop”. “Era un acte de denúncia”, ha afegit, qualificant els atacs terroristes d’atemptat “contra la democràcia i contra la llibertat”.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha anat més enllà i ha assegurat que els atemptats són esdeveniments “que van més enllà de les fronteres”, que s’han de valorar “globalment, com un atemptat contra la civilització, a la democràcia, a la llibertat de tot el món”. “Les circumstàncies han fet que sigui a París, però demà potser a un altre lloc”, ha afegit el ministre. Cinca ha explicat que les autoritats franceses es troben en estat de xoc, però que “han de fer conviure aquesta situació d’incredulitat amb la serenor per prendre les decisions més apropiades”.

En aquest sentit, precisament, la consellera general del grup demòcrata, Meritxell Mateu, ha recordat que el copríncep francès, François Hollande, ha qualificat els esdeveniments d’”acte de guerra” i que això pot ser que faci que passi “a una altra dimensió”. Mateu ha destacat que un fet com aquest, que pot passar a tot arreu hagi passat “en un lloc segur”. “Hi ha qui diu que també passa a Síria, però Síria està en guerra” i ara “ha passat en un lloc on teòricament no s’estava en guerra”, ha justificat Mateu.

No obstant això, com han recordat diferents veus, entre elles, la del conseller general liberal Jordi Gallardo, “Andorra sempre ha estat un país segur, tranquil i col·laborador i esperem que això no canviï per a res”. Gallardo creu que ara els països propers faran un debat sobre la lliure circulació de les persones, tot i que ha insistit que “ara no és moment d’entrar en aquest tipus d’anàlisis”.

De moment, com ha detallat Cinca, al Principat es van prendre aquest dissabte mesures de reforçament de les fronteres, especialment al Pas de la Casa en col·laboració amb les autoritats i la Gendarmeria francesa. “La seguretat és un valor important”, ha afegit Cinca, “però no és un valor gratuït, és un valor que es treballa des de la discreció i així ho hem de continuar fent”. El ministre portaveu ha advertit que els països veïns són més vulnerables a aquestes situacions i que el Govern col·laborarà amb ells “en tot allò que faci falta”.

El sentiment generalitzat a l’acte ha estat de consternació. El president del grup mixt, el conseller socialdemòcrata Pere López, ha reconegut que “és una cosa que ens supera a tots, és un fet que agafa una magnitud perquè ens toca de molt a prop” i ha expressat estar “content” perquè hi hagi hagut una reacció important per part de la ciutadania. Gallardo ha afegit que “quan són lluny d’Andorra no parem atenció” a aquests esdeveniments, però que “cada vegada els tenim més a prop i això fa que la gent estigui preocupada i es respira un ambient de tristor”.

L’acte s’ha dissolt al cap de pocs minuts, quan ha marxat el copríncep episcopal acompanyat pel cap de Govern i el síndic general. Un gran nombre de ciutadans, però, ja sense les autoritats, han cantat La Marsellesa amb els Petits Cantors del Principat d’Andorra, mentre dos assistents penjaven una bandera francesa a la barana de l’edifici del Consell General i deixaven dues espelmes a terra.

stats