Societat 11/07/2021

Andorra: Territori Ciclista

Eduard Piera
2 min
El colombià de 24 anys Daniel Felipe Martínez en els últims metres de la tretzena etapa del Tour.

Andorra la VellaEl Principat és un dels països que compta amb més llicències de ciclistes d’elit. Actualment, hi ha una setantena de professionals de la bicicleta que tenen la seva residència a Andorra, des d’on preparen la temporada, fan estades en altura, i planifiquen com afrontar els reptes de cada temporada, com les clàssiques d’un dia, les voltes d’una setmana o els gegants com el Giro d’Itàlia, la Vuelta a Espanya o el Tour de França que arriba al país aquest diumenge.

 

És innegable que la fiscalitat és un dels principals reclams que els porta a Andorra. Una tributació baixa en un esport que es guanyen diners, però que està molt lluny del que perceben les grans estrelles mundials d’altres esports com el futbol, el bàsquet o els de motor.

 

No obstant això, la fiscalitat no és l’únic reclam amb el que compten els ciclistes, doncs hi ha països de tributació encara més baixa i no per això s’hi traslladen. I és que al Principat, molts d’aquests esportistes hi ha trobat un ecosistema ideal per treure tot el seu potencial. Un país, en gran part pensat en clau ciclista, que compta amb les carreteres que porten a la vintena llarga de ports de muntanya reconeguts per l’UCI perfectament asfaltades, i que a més a més, ofereix el plus de poder entrenar en alçada.

 

I en les temporades on el cru hivern impedeix pujar els ports per la neu, és freqüent veure grupets abillats tots amb la mateixa indumentària creuant la frontera del Riu Runer per tal de buscar zones no tan fredes i igualment bones per entrenar com és l’entorn de la Seu d’Urgell.

 

Presència andorrana

 La vintena de residents que van prendre la sortida del Tour, ara fa dues setmanes, a la Bretanya, han sigut protagonistes des del primer dia. El campió del món, el francès Julien Alaphillippe, va guanyar la primera etapa i va ser el primer en vestir el jersei groc en la present edició. Aquesta no ha estat la única victòria d’etapa que ha tingut un resident, i és que en la segona part del transcurs pels Alps, l’australià Ben O’Conor va completar una escapada fent-se amb el triomf parcial a la localitat de Tignes i aconseguint pujar fins al segon lloc de la general, posició que va perdre dimecres després del pas pel Mont Ventoux.

 

Queda per veure què passarà en les jornades andorranes, i com en sortirà Enric Mas, un dels residents que està millor col·locat a la general i que opta a un dels calaixos del podi. El segon o el tercer. Òbviament, el primer sembla tenir nom i cognoms: Tadej Pogacar.

stats