Societat 12/07/2019

Andorra tindrà el clima de San Marino el 2050

Segons un estudi, la temperatura mitjana pujarà 2,7 graus i la màxima més elevada serà 5,9 graus superior a l'actual

Ara Andorra
2 min
Un termòmetre del centre d'Andorra la Vella marca 31 graus. / C.G. (ANA

Andorra la VellaUn equip de l'Escola Politècnica Federal de Zuric (Suïssa), encapçalat per Jean-Francois Bastin i Thomas W. Crowther, ha realitzat un estudi que conclou que el 2050 Andorra passarà a tenir el clima de San Marino. Aquest fet indica que la temperatura mitjana pujarà 2,7 °C, mentre que la màxima serà de 5,9 graus superior a l'actual. A Andorra, la temperatura mitjana anual actual és de 9,3 °C, mentre que a San Marino és d'11,8 °C. Cal recordar que enguany, el Principat ha batut un rècord històric en molt dels seus punts geogràfics. Un exemple el trobem en la Borda Vidal, on es van registrar gairebé 40 °C el 28 de juny, o la zona de la central de FEDA, que va ser de 36 °C, una temperatura inèdita des del 1935, quan també va ser de 36 ºC.

Imatge del mapa interactiu creat pels impulsors de l'estudi. En la imatge s'hi reflecteix que Andorra passarà a tenir el clima de San Marino el 2050. / CROWTHERLAB

Altres ciutats afectades serien Madrid, que passaria a tenir la temperatura que té Marràqueix; la de Londres s'assimilaria a la de Barcelona, i la capital catalana a la de Múrcia. Els impulsors d'aquest estudi han elaborat un mapa interactiu en què es calcula el clima de cada ciutat el 2050 en comparació amb el que hi ha actualment en una altra. Els autors assenyalen que aquestes previsions es basen en un "model conservador d'evolució de les emissions, que inclouen la seva estabilització i el desenvolupament de noves tecnologies i estratègies per reduir-les", la qual cosa indica que és massa tard per trobar una solució.

L'estudi conclou que el 77% de totes les ciutats del món experimentaran, probablement, un canvi de clima que les assimilarà a poblacions que queden més al sud. La velocitat serà elevada: el desplaçament del clima serà d'entre 15 i 20 quilòmetres a l'any. Els autors consideren que les conclusions es poden aplicar a escala global i que es poden generalitzar per a tot l'hemisferi nord i part de l'hemisferi sud. D'altra banda, també han assegurat que "molts ciutadans viuran en condicions de temperatura que en aquests moments no es donen a cap gran aglomeració urbana".

stats