Societat 30/09/2020

Andorra la Vella preveu avançar obres per reactivar l'economia

El comú farà una fase més de la remodelació de la zona de la Rotonda i també encararà l’embelliment d'un tram més de l’avinguda d'Enclar

Ana
4 min
Els cònsols major i menor d'Andorra la Vella, Conxita Marsol i David Astrié, moments abans de la sessió d'aquest dimecres. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl comú d’Andorra la Vella ha destinat 3,7 milions a mesures encaminades a pal·liar els efectes de la Covid-19. De fet, aquest mateix dimecres en la sessió de consell de comú s’ha acordat que els establiments es puguin descomptar els dies que van estar tancats en el pagaments dels tributs i taxes d’enllumenat, higiene i radicació. A més, i de manera paral·lela, la voluntat de la corporació comunal és "reactivar l’economia a través de l’obra pública” ja que tal com ha manifestat la cònsol major, Conxita Marsol, s’ha de “generar ocupació, riquesa, esperança fins i tot”. Per això, la corporació comunal preveu avançar obres que tenia previstes per a l’any que ve i fer-les ja aquest exercici. Es tracta d’una fase més de la remodelació de la plaça de la Rotonda i les obres d’embelliment de l’avinguda d’Enclar en el tram comprès des d’on ja estan fetes i fins a l’espai Columba. La previsió és que aquestes obres puguin tenir un cost de tres milions d'euros.

Marsol ha detallat que dels 3,7 milions destinats a mesures per reactivar l’economia, dos han estat per al fons de solidaritat del Govern. En aquest sentit, ha reiterat que l’aportació d’Andorra la Vella respon al fet que és la parròquia amb “més activitat comercial” i també ha emfasitzat que un 31% de les mesures laborals de suspensions de contractes o reduccions de la jornada laboral han afectat a empreses de la parròquia. Altres 1,5 milions són per a la reducció de la pressió fiscal i, en aquest sentit, aquest mateix dimecres el comú ha aprovat una modificació de l’ordinació que permetrà als establiments, tal com s'ha esmentat, descomptar-se els tributs i taxes pels dies que van estar tancats. Així, aquest descompte serà del 100% si van haver d’estar tancats i del 80% per als que van estar oberts parcialment. En total arran d’aquesta mesura el comú deixarà de recaptar 577.418 euros. A aquestes mesures fiscals cal afegir la reducció del 50% en la factura de l’aigua del segon trimestre tant a particulars com a empreses, el que ha suposat per a les arques del comú 227.445 euros. A més, la corporació ha deixat d’ingressar per l’aixecament de les barreres dels aparcaments horitzontals durant els dos mesos d’aturada de l’activitat prop de 700.000 euros. A més, com a accions encaminades al comerç, Marsol ha recordat que el comú ha destinat 1.800 euros a sufragar formacions dels comerciants en col·laboració amb la Cambra de Comerç i ha afegit que preveuen destinar-hi 40.000 euros més en el futur. I també ha quantificat el que ha suposat que s’hagi facilitat que els establiments amb terrassa hagin ocupat més espai del que tenien contractat: 43.783 euros i ha explicat que la corporació ha destinat 73.000 euros per a la promoció turística. A més, s’han dedicat 41.667 euros a fer les 48 contractacions addicionals aquest estiu per adaptar-se a les noves mesures sanitàries arran de la pandèmia. A més, el comú ha aplicat 25.761 euros en exoneracions en el lloguer d’instal·lacions als clubs esportius de la parròquia.

I a banda d’aquests diners ja destinats la cònsol major ha destacat que la voluntat de la corporació comunal és continuar “reactivant l’economia” i per aquest motiu, ha justificat, s’encararà aquest any una segona fase, a banda de la primera que estava prevista, per a la remodelació de la plaça de la Rotonda i els seus entorns. Així, aquest any estava previst remodelar el tram que va de la plaça de la Rotonda al pont de París i la previsió és que, a més, es pugui adjudicar la segona de les quatre fases, la que afecta a la remodelació de la plaça en si. A més, el comú vol també adjudicar l’embelliment de l’avinguda d’Enclar en el tram des d’on van acabar les obres i fins a l’espai Columba. En aquest sentit, la voluntat és “pacificar” aquell tram traient el carril de circulació del mig i ampliant les voreres, creant fins i tot algun punt de descans, seguint la línia del que s'ha fet en les fases anteriors. Marsol ha quantificat que cadascuna d’aquestes obres tenen un cost d’uns 800.000 euros. A més, es vol avançar a aquest any el canvi de tres ascensors de la plaça del Poble que estaven previstos per a l’any que ve.

La cònsol major ha avançat, també, que s’ampliarà la partida de Social en 50.000 euros. En aquest sentit, ha manifestat que no hi ha hagut un increment de les demandes socials a la corporació però amb la voluntat de ser “proactius” es dotarà aquesta partida amb aquests diners extres.

Precisament des de l’oposició s’ha reiterat la demanda a la majoria que se sigui “proactiu” i que es tinguin previstes futures mesures que puguin ser necessàries per atendre les necessitats de la població. “Hem demanat informació que creiem que hem de conèixer per valorar l’impacte i veure més enllà del que és la promoció comercial de la parròquia”, ha manifestat la consellera Dolors Carmona, reiterant la demanda d’estudis d’impacte de la crisi sanitària i també que es creï una comissió específica perquè majoria i oposició puguin treballar de manera conjunta en les mesures per front a la crisi, tal com ja es va fer durant la primavera amb la junta de govern ampliada que tant Carmona com Marsol han destacat. Carmona ha defensat que es poden impulsar moltes accions encaminades a respondre a les necessitats de la població i ha citat com a exemple els problemes en l'habitatge.

stats